Barış Arslan

*Tam 40 yıl önce Batman’a gelen Bayındırlık Bakanı merhum Şerafettin Elçi, kent merkezi girişindeki daracık sokaklarda kurbanlar kesilerek karşılanmıştı. Belde’nin ilk konutlarının yerini ise şimdilerde çok katlı apartmanlar aldı. 90 öncesi ve sonrasında Batman’ın dününe dair karelerden bir kesit.

ELÇİ, KURBANLARLA KARŞILANMIŞTI

1978 Yılında Bayındırlık Bakanlığı yapan Şerafettin Elçi, Siirt’ten Batman’a gelişte kurbanla karşılanmıştı. Merhum Elçi, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü kapısı girişine varmadan Site’ye komşu olan bazı semt sakinlerinin kurban kesimiyle karşılanmıştı. 80’li yılların öncesinde Akyürek Mahallesi’nin sokakları köy görünümündeydi. O dönemler konutların ihata duvarları da ‘biriket’tendi. Bakan Elçi, Akyürek semtinin geçidinde karşılaştığı o sıcak ilgiden bir manzara.

BURASI CUMHURİYET CADDESİ

Yıl 1990. Belediye binasından kuşbakışı Cumhuriyet meydanına bakarken, TMO’nun Çarşı Mahallesi’ndeki dev silolar dikkat çekerdi. Valilik, Belediye ve Tarım teşkilatları binalarının olduğu Cumhuriyet caddesi de son dönemlerde değişti. Meydanla birleşen Cumhuriyet caddesinde eskiye ait tek-tük bina arasında ‘Kent’ oteli olarak bilinen ‘Altınbaşak’ oteli kaldı. DDY rayları bitişiğindeki aile parkı yerinin de betonlaştığı o güzergahtaki refujlar da iki yıl önce kaldırıldı. İşte 90’lı yılların Cumhuriyet caddesi.

0 YÖNETİCİLER GÖREV DEĞİL

Burası Gülistan caddesi girişi. 1989 Yılında dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin parka dönüştürdüğü şehrin ilk yeşil alanlarından biri de bu alandı. Parkın açılışına Siirt eski Valisi ve eski Kültür Bakanı Atilla Koç, Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger, TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, TÜPRAŞ Rafineri eski Müdürü Cevat Kocaman ve bazı ilçe yöneticilerinin katıldığı o ilk parktaki açılıştan bir kare. Şimdilerde o yöneticilerin bir bölümü emekliye ayrıldı, bazıları ise yaşama veda etti.

BELDE’NİN ETRAFINDA EV YOKTU

1988 ila 2019 Yılları arasında Batman’ın ne kadar değiştiğini gözler önüne seren bir kare daha. Batman’ın 3’üncü büyük semti konumundaki Belde Mahallesi’nde 1989 yılında yapılan konutlar, şehrin ilk TOKİ konutlarıydı. Batman’ın eski Belediye Başkanlarından Ataullah Hamidi döneminde yapılan konutlar, şehrin ne kadar büyüyeceğinin bir habercisi gibiydi. Şimdilerde o konutların tamamı yıkıldı. Yerlerine ise çok katlı apartmanlar yükseldi.

Editör: TE Bilişim