Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1992 Yılında Belediye sarayı açıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, eşi Semra Özal’la birlikte açılışa katılmıştı. Belediye sarayının önü ana baba gününe dönmüştü. 1989 yılında Gençlik Spor Müdürlüğü’nün düzenlediği kır koşusunda dereceye girenler, Cumhuriyet meydanında ödülleriyle buluşmuşlardı. Şimdi ki eski Devlet Hastanesi’nin çevresinde ne Siirt çevreyolu ne de çok katlı apartmanlar vardı. İşte Batman’ın dününe dair kareler.

BELEDİYE SARAYINI ÖZAL AÇMIŞTI
Batman’ın ‘İl’ oluşunun üzerinden 2 yıl geçmemişti. Batman Belediyesi, Cumhuriyet caddesi güzergahında yaptığı hizmet binasının açılışına Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, eşi Semra Özal’la birlikte katılmıştı. O dönemler Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’ydi, ağabeyi Kudbettin Hamidi ise Milletvekili idi. Batman Valisi ise Zeki Şanal’dı. İşte, Belediye’nin hizmet binasının açılışına katılan Özal çiftinden geriye kalan bir kare. 3 Mayıs 1992 Tarihinde şimdi ki Belediye sarayının açılışını yapan merhum Özal’dı.

27 YIL ÖNCESİ!
Tarih 3 Mayıs 1992. Burası Cumhuriyet caddesi. Açılışı yapılan bina ise Belediye sarayıydı. Cumhuriyet caddesi baştan başa bayraklarla süslenmişti. Çiçeği burnunda il Batman’a büyük önem veren dönemin Cumhurbaşkanı  merhum Turgut Özal’ın, açılışa katılacağını günler öncesinden haber alan halk, Cumhuriyet caddesine akın etmişti. O dönemler Cumhuriyet caddesinde çok katlı apartmanlar iki elin parmak sayısı kadardı. Açılış nedeniyle Cumhuriyet caddesi trafiğe kapatılmıştı. Binlerce kişinin katıldığı o unutulmayan açılıştan bir manzara.

İLÇE DÖNEMİNİN YÖNETİCİLERİ
Yıl 1989. Yer Cumhuriyet caddesi. Atatürk Kır Koşusu’na katılan öğrencilerin ödüllerini verenler Batman’ın ‘ilçe’ dönemindeki yöneticilerinden bir kaçıydı. Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger, Belediye Başkanlığının ilk döneminde çalışmalarıyla dikkatleri üzerine toplayan Ataullah Hamidi ve Batman’ın ilk Gençlik Spor Müdürü Abdulkadir Ekmen, o törene katılan ilçe yöneticileriydi. Çevresinde henüz betonlaşmanın olmadığı 29 yıl öncesinin Cumhuriyet meydanı manzarası.

ESKİ HASTANE ÇEVRESİ ÇÖLDÜ

Yıl 1989. Batman Devlet Hastanesi’nin henüz hizmete girdiğinin ilk yılıydı. Batman Park AVM yeri TOFAŞ Bakım Servisi idi. Batman-Siirt çevreyolu, Esentepe kavşağı, GAP Mahallesi, Gültepe ve Belde’nin olmadığı o yıllarda o bölgelere ‘küme evleri’ deniliyordu. İşte ilçe döneminin son dönemlerinde Batman’ın manzarası.

Editör: TE Bilişim