Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman’ın eski eğitim yuvalarından Cengiz Topel’de 1970’li yıllarda bir sınıfta 60 öğrenci öğrenim görürdü. Komşu ilde Mardin-Münih hattı filminin çekimlerini yapan Tanju Gürsu, bir dönemlerin Kazım Usta lokantasına konuk olmuştu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yönetici eşlerinin kurduğu Yardım sevenler Derneği, dar gelirlilerin can simidi gibiydi. İşte Batman’ın farklı kareleri…

BİR SINIFTA 60 ÖĞRENCİ

Yıl 1970. Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel İlkokulu arka kapısında bir sınıfın çektiği hatıra karede tam 60 öğrenci var. Balık istifi gibi eğitim-öğretim gören öğrenciler, o dönemlerde siyah önlük giyerdi. Yeni Mahalle’nin yanı sıra çevresindeki semtlerde oturan ailelerin çocuklarının da eğitim gördüğü Cengiz Topel’deki eski binası yıkıldı. O eski binanın yerine şimdi yeni bina yapıldı.

MARDİN-MÜNİH FİLMİ KOMŞUDAYDI

Yıl 1976. Mardin-Münih filminin çekimi için Batman’a konuk olan Yeşilçam’ın ünlü sanatçısı Tanju Gürsu ve ekibi, Cumhuriyet meydanındaki Kazım Usta lokantasında ağırlanmıştı. Batman’ın eski gazetecilerinden Kemal Tapan’la hatıra fotoğraf çeken Gürsu, iki yıl önce hayatını kaybetti. Kazım Usta’nın eski başgarsonlarından Nazım Başalak ise Finlandiya’ya yerleşti. Kazım Usta ise lokantacılık sektöründen emekli oldu.

TPAO YARDIMSEVENLER DERNEĞİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Yardımsevenler Derneği, kentteki dar gelirlilerin can simidi gibiydi. TPAO’da iz bırakan eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın eşi Ümit Yamaç ve diğer ünite yöneticilerinin eşlerinin yönetimde oldukları Yardımsevenler Derneği’nin aktif yöneticilerinden TPAO eski güvenlik amiri merhum Sadi Özbeden ve gazeteci Kemal Tapan’dı. Yardımsevenler Derneği yöneticileri, 1992 yılından itibaren o aktif derneği kapatmıştı.

O DÜĞÜNLER YOK ARTIK

Yıl 1990. Yer 19 Mayıs Mahallesi. O dönemlerde salonlar yoktu. Nişan, kına geceleri ve düğün törenleri, mahallelerin cadde ve sokaklarında yapılırdı. İşte Batman’ın kenar semtlerinde bir düğünde halay çekenler arasında TPAO emeklisi Ümit Avcı, giyim sektöründe hizmet veren Nizamettin Sevim ve TPAO emekçilerinden merhum Selahattin İnağ. Yeryüzünün en güzel düğünleri de Batman’ın ‘il’ oluşunun ardından tarih oldu.

Editör: TE Bilişim