Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman’ın eski semtlerinden Akyürek’teki gençlerin 1967-68 yıllarında kurdukları Akyürek Gençlikspor’da forma giyenlerin çoğu petrol şehrinden ayrıldı. O dönemler şimdi ki Meydan ortaokulunun yeri futbol sahasıydı. Yine bir dönemlerin Yeşilçamın sanatçıları bölgede film çevirmeye geldiklerinde Batman’a konuk olurdu. İşte 50 yıl öncesinin Batman’ından farklı kareler…

50 YIL ÖNCESİNİN BATMAN GENÇLİĞİ

Yıl 1976. Burası Batman’ın Cumhuriyet caddesi. Yıllar önce Kent oteli, şimdi de Altınbaşak oteli adı altında hizmet veren konaklama tesisinin kaldırımlarında eski Batman’ın üç ayrı semtinde oturan gençler objektiflere böyle yansımış. Ümit Avcı Akyürek’te, Osman Yaray İluh’ta ve Azad Yasak da Cumhuriyet Mahallesi’nde oturuyordu. 50 Yıl öncesinin gençliğinden geride bu kare kaldı.

TANSU GÜRSU’NUN BATMAN HATIRASI

Yeşilçam’ın ünlü sanatçılarından Tanju Gürsu, 1977 yılında komşu il Mardin’de çektiği film için Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski misafirhanesine konuk olmuştu. O dönemlerde Alman sanatçıların da aralarında bulunduğu o ekipte dönemin Milliyet Gazetesi Batman Muhabiri Kemal Tapan, sanatçı Gürsu ile hatıra fotoğraf çekmişti. Ünlü sanatçı Gürsu, 2016 yılında hayatını kaybetti. İşte TPAO eski misafirhanesinde eski sanatçıların birarada olduğu fotoğraf.

AKYÜREK GENÇLİK SPOR VARDI

Batman’ın eski semtlerinden Akyürek’in 70’li yıllardaki gençliği bir araya gelip futbol takımı kurmuştu. Kulüp yöneticiliğini ise eski Belediye Fen Müdürü Yavuz Gürtuna’nın yaptığı Akyürek Gençlik spor,  müsabakalarını şimdi ki Meydan ortaokulu binasının yerindeki sahada yapardı. İşte Akyürek Gençlik Spor’un 1967-68 futbol takımında forma giyenler; Ümit Avcı, Yalçın Yanar, Cafer Yeleri, Şemsi İdin ve yönetici Yavuz Gürtuna (ayaktakiler). Abdullah, Ersoy, Fethi, Özkan ve Günay (oturanlar)

AŞÇILARIN HAZAR GÖLÜ ZİYAFETİ

Bir dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün gözde tesisleri arasında yer alan Hazar gölü kıyısındaki Sivrice tesislerine yaz mevsiminde personel 15 gün süreyle dinlenirdi. TPAO’nun ünlü aşçılarından Abdullah Yurduseven, İsmet Gürbüz, Ali Akyol, Resul İnsel gibi bir dönemlerin ünlü aşçı ve garsonlardan oluşan ekip, 3 metre uzunluğunda mangal kurup Hazar kampı sakinlerine ızgarayı hazırlarken objektiflere böyle yansımıştı. İşte 1992 Yılında Hazar-Sivrice kampında aşçıların ziyafet hazırlığından bir kare.

Editör: TE Bilişim