Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman’ın sararan fotoğrafları arasında 1980’lerde iç içe olan ilçe teşkilatlarının, o eski binaları kentin dününü gözler önüne seriyor. Batman’ın bağrından çıkan ünlü sanatçı Yılmaz Kurt’u, İstanbul’da yalnız bırakmayan sanatçılardan Nihat Eren’di. Batman’ın filozu olarak bilinen Bırako’nun meskeni ise 1’inci caddeydi. İşte petrol şehrinden eski bir kaç kesit kare.

İLÇE TEŞKİLATLARI İÇ İÇEYDİ

Batman, 1957 yılında ‘İlçe’ olduğunda kurumlar iç içeydi. Cumhuriyet Caddesi’nde şimdi ki 2000 İş Merkezi’nin yeri Belediye binasıydı. Yerel yönetim binasının hemen bitişiği ise Hükümet Konağıydı. Hamidi’ler pasajına komşu olan kurum ise Tarım Teşkilatıydı. O eski binaların tamamı yıkıldı. Belediye’nin yeri iş merkezi, Hükümet konağı binası Meydan ortaokulu ve Tarım Teşkilatı binasının yeri ise Çok Katlı apartmana dönüştü. İşte 80’lı yılların Cumhuriyet caddesinden bir manzara.

YILMAZ KURT’UN HAYRANLARIYDILAR

Yıl 1983. Batman’ın ünlü sanatçılarından Yılmaz Kurt, İstanbul’un yolunu tutmuştu. Kurt’un yakın arkadaşlarından sanatçı Nihat Eren, Batmanlı muhasebeci Turgut Doğan ve Mobil Şirketi eski bekçilerinden Ali Osman, İstanbul-Samatya sahil yolunda o dönemler Gökçe müzik hole konuk olmuştu. Sanatçı Kurt, Batman’daki dostlarıyla objektiflere böyle poz vermişti. Sanatçı Kurt, 1997 yılında yaşama veda etti.

BIRAKO’NUN MESKENİ 1’İNCİ CADDEYDİ

Batman’ın filozu olarak bilinen ‘Bırako’, daha çok 1’inci caddeyi mesken etmişti. Eski fotoğrafçı Kemal Tapan’ın işyerinin önünde zaman zaman dinlenen Bırako, tanımadığı fotoğrafçılara resim çektirtmezdi. İşte Tapan’ın albümünden Bırako’nun 80’li yıllardaki karesi. Bırako, 90 yılından önce vefat etti. Bırako’nun mezarının bulunduğu Balpınar beldesinde her Perşembe günleri romatizmalı hastalar, mezarından toprak alıyor.

 BATMAN’IN EMEKTAR SANATÇISIYDI

Batman’ın eski sanatçılardan Nihat Eren, bir dönemler Batman ve yöresinin yanı sıra İzmir’de de sahne alırdı. Türk Halk Müziği sanatçılarından Eren, 1980 ila 90 yılları arasında Batman’ın birçok etkinliğinde yer aldı. İşte Eren’in İzmir’de sahne aldığı 80’li yıllardaki karesi. Eren, geçirdiği rahatsızlık sonucu müziğe ara verdi.

Editör: TE Bilişim