Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1960 ve 70’li Yıllarda Batman, ‘kara altın’la birlikte büyürken, kentin sembolleri de bir bir kayboldu. Batman’ın ‘İlçe’ dönemlerinde Türkiye Petrolleri futbol sahası zevkli ve çekişmeli müsabakalara sahne olurdu. O petrol sektöründe iz bırakan simaları unutmak imkansız. İşte şehrin dününe ait bazı fotoğraflar…

ÇARŞI’DA TMO SİLOLARI

Batman’ın eski Mahallesi Çarşı’nın sembolü konumundaki Toprak Mahsulleri’nin dev siloları, 2000’li yılların başında kaldırıldı. Bir dönemler hububat üreticilerinin adresi konumundaki o siloların bulunduğu alan, şimdilerde ise eğitim yuvasına dönüştürüldü. İşte kentin ilk mezarlıklarından Akyürek ile Çarşı mahallesini bölen ilk mezarlık ile TMO silolarının bir arada olduğu kare.

NE MÜSABAKALARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü tesisleri içindeki futbol sahası, uzun yıllar Batman gençliğine hizmet verdi. Batman’ın amatör takımlarının yanı sıra profesyonel ekiplerin de yıllarca müsabakalarını oynadıkları TP sahası zemini topraktı. 60 Yıllık Türkiye Petrolleri stadının tribünleri dolup taşardı. İşte emektar sahasının genel görünüşü.

TP’DEKİ BAŞARILI YÖNETİCİLERDİ

Yıl 1986. Yer Türkiye Petrolleri eski Sosyal İşleri binası önü. Yıllarca TP’de görev yapan merhum Selahattin İnağ, Ümit Avcı ve merhum Hüseyin Gürbüz, mesai bitiminde çektirdikleri hatıra bir kare. Gürbüz ve İnağ, bir süre önce yaşama veda etti. Ümit Avcı ise eski dostları, bir bir TP’den ayrılınca Batman’dan ayrılıp İzmir’e yerleşmişti.

ERBİL, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ GECESİNDEYDİ

Ünlü komedyen Mehmet Ali Erbil, 1990 yılında dönemin jeoloji mühendisleri gecesine katılmıştı. Türkiye Petrolleri Kristal Park’ta jeoloji mühendislerinin geceleri renkli geçerdi. Beraberinde bir grup sanatçı ile Batman’a konuk olan Erbil, sondaj sahalarında da hatıra fotoğraf çektirmişti. İşte Erbil’in 28 yıl önce Kristal Park’ta dönemin jeoloji mühendisleriyle sohbet ederken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim