Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

55 Yıl öncesinde Batman Ortaokulu gençliği bir başkaydı. O dönemin öğrencileri kısıtlı imkanlarla okudu. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde adlarından söz ettiren yönetici ve garsonlar, çalışkanlıklarıyla adlarından söz ettirmişti. İşte petrol şehrinin sararan karelerden bir kesit…

BATMAN’IN ORTAOKUL GENÇLİĞİ

Batman’ın 60’lı yıllarda bir tek ortaokulu vardı. O da Türkiye Petrolleri’nde Site Mahallesi’ndeki ortaokuldu. İlçe yıllarında Batman, büyük bir kasabaydı. İlçe sakinlerinin çoğu petrol işçisiydi. O dönemlerde ortaokula giden gençlerden bir kare: (Ayaktakiler) Kemal Tapan, Suat Ramanlı, Hüsamettin Turan, merhum Cemil Gülmüş ve Kara Lütfi. (Oturanlar) merhum Fahrettin Kavşut, Selahattin Kavşut ve merhum Cesur Koyuncu. Gençlerin hatıra fotoğrafı çektirdikleri yer ise Site Ortaokulu bahçesi.

SİTE ORTAOKULU BİNASI

Şimdilerde yerinde yeller esen Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü tesislerinde yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü Site ortaokulu binasından bir manzara. Tek katlı ortaokulu binası girişinde merdiven vardı. Site Camisi karşısındaki okulun merdiveninden eğitim yuvasının yolunu tutan öğrencilerden Kemal Tapan, şık kıyafetiyle objektiflere böyle poz vermiş.

TP’DE ÇALIŞKAN GARSONLAR

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü Kristal Park ile diğer tesislerde çalışan dönemin garsonları, kente gelen konuklara kusursuz hizmetleriyle takdir toplardı. İşte 1990’lı yılların başında Kristal Park’ta garsonluk yapan eski emekçilerden Ferit Dökmeci, Mehmet Ateş, idareci Ümit Avcı, Mazhar Işık, santral memuru Pervin Seven, Özcan Bayam, Sadettin Uğur, İlhan Rüzgar ve Şemsettin Sualp’in çektikleri hatıra kare.

TP’DE İKİ ESKİ YÖNETİCİ

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün Sosyal İşler Şefi merhum Çetin Yıldırım ve yardımcısı Ümit Avcı, etkinliklerle adlarından söz ettirmişti. Aslen Kahramanmaraşlı olan Yıldırım, emekli olduktan sonra hayatını kaybetti. Avcı ise 2002 yılında TP’den emekliliğe ayrılır ayrılmaz İzmir’e yerleşti.

Editör: TE Bilişim