Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman’ın ilk fotoğrafçıları arasında yer alan Kemal Tapan, uzun yıllar 1’inci cadde de yüzlerce kişinin karesini dondurdu. TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürlüğü görevini de yapan elektrik mühendisi Celal Tunç, petrol şehrinin ilk mühendislerindendi. Türkiye Petrolleri’nin eski hukuk müşavirlerinden Selami Yücel, Türkiye Petrolleri’nde iz bıraktı. Yine eski fotoğrafçılardan Fevzi Akan da mesleğinin yanı sıra cümbüşüyle fırsat buldukça müzik resitali verirdi.

1’İNCİ CADDE ŞENDİ

Batman’ın eski Çarşısı olan 1’inci Caddenin dili olsa da o eski esnafları anlatabilse. O eski cadde de esnafların çoğu şimdilerde aramızda değil. Kimi hayata veda etti, kimi ise büyük şehirlere göçtü. İşte uzun yıllar 1’inci cadde de fotoğrafçılık yapan Kemal Tapan’ın, işyeri önündeki 1975 yılında çektirdiği hatıra bir kare. Batman Barosu eski başkanlarından merhum avukat Sedat Özevin, resmi bir bayramda bir teğmen ile Tapan’la çektirdiği fotoğraf.

TUNÇ, İLK MÜHENDİSLERDENDİ

1974 Yılında elektrik mühendisi olan ve TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürlüğü görevini de uzun bir süre sürdüren Celal Tunç, petrol şehrinin ilk mühendisleri arasındaydı. Batman’ın Aydınkonak (Korik) Mahallesinde doğan Tunç, Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanmasına rağmen daha sonra elektrik mühendisliğini tercih etmişti. İşte Üniversiteli yıllarda Batmanlı Celal Tunç’un gençliğinden bir kare.

TP’DEN HUKUKÇU YÜCEL GEÇTİ

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’ne 1980’li yılların başında hukuk müşaviri olarak başlayan Malatyalı avukat Selami Yücel, 2000’li yıllar öncesinden emekli oldu. Batman Petrolspor ile Batman amatör kümedeki futbol temsilcilerine hizmet veren Yücel, Türkiye Petrolleri’ne veda ederken mesaj vermişti: “Malatya kadar Batman da benim memleketim. Meslekte en güzel yıllarım Batman’da geçti.” Avukat Yücel, 80’li yıllarda TP’de çalıştığı dönemdeki gençlik karesi.

CÜMBÜŞ SEVGİSİ

Batmanlı fotoğrafçılardan aslen Midyatlı Fevzi Akan, 1970’lı yıllarda usta sanatçı merhum Yılmaz Kurt ve İsa Bürü ile mahalle aralarında yapılan düğünlerde cümbüşü adeta konuştururdu. 80’li Yılların başında cümbüşü bırakan Akan, fırsat buldukça muhabir ve TP emeklisi Şehmus Ustabaşı ile birlikte çevrelerine müzik resitali verirdi. İşte Hasankeyf’te Ustabaşı darbuka çalarken, Akan da cümbüşü konuştururken objektiflerimize böyle yansımıştı. Fevzi Akan, son aylarda Yalova’ya yerleşti.

Editör: TE Bilişim