Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Batman ‘İlçe’likten ‘İl’e geçişte sorunlarla karşılaşmıştı. Özellikle kırsalda sorunlar diz boyu idi. Petrol şehrinin sembolü konumundaki DDY Gar’ındaki yangın kulesi yok artık. O tarihi kule yıllardır onarım bekliyor. 20 Yıl öncesine kadar köylerde elektrik abonelerinin sayaçları yerdeydi. İşte Batman’ın kırsalını da yansıtan eski kareler…

MAYMUNİYE BOĞAZINA SU

Yıl 1994. Dönemin Köy Hizmetleri Batman eski İl Müdürü Nurcan Öktüren. Makam şoförü ise Ahmet Maşuk’la kırsalın altyapı sorunlarını çözmek için dağ-bayır demeden dolaşan dönemin Köy Hizmetleri Müdürü Öktüren, o kurumun ilk Müdürü Ahmet Eke’den sonra iz bırakmıştı. İşte Maymuniye boğazına o dönemlerde bol su getiren Öktüren’in, 24 yıl öncesinin objektiflerimize yansıyan karesi.

ŞEHRİN SEMBOLÜYDÜ

Yıl 1999. Siyasi bir partinin lideri, Cumhuriyet meydanında kitleye seslenirken, petrol şehrinin eski sembollerinden olan DDY Gar’ındaki yangın kulesi de o karede yer almıştı. 2009 Yılında çıkan yangın sonucu ilçe dönemlerinde kentin en güzel sembollerinden olan DDY Gar’ındaki yangın kulesi hala onarılmayı bekliyor. O yangın kulesinden geride bu kare kaldı.

ELEKTRİK SAYAÇLARI YERDEYDİ

Burası Beşiri-Örmegöze köyü. Köy sakinlerinden Abdullah Ekinci, hala köyünde yaşıyor. Beşiri’nin Kıra dağı eteğindeki Örmegöze köyünde tarlalarına elektrik hattı çeken çiftçilerden Ekinci, tahta direklere kablo çekerken, sayacı da yere monte etmişti. Yıl 1998. Beşiri-Örmegöze köyünde ilkel elektrik sayacına dikkat çeken Ekinci, dönemin DEDAŞ yetkililerini göreve davet etmişti. Kırsalda o manzaralarda da yok artık.

PETROL’DEN NE YILDIZLAR GEÇTİ

Batman Petrolspor’un 1982-83 kadrosu. Batman amatör kümede mücadele ettiği dönemde Kırmızı-beyazlı ekibin kadrosu, rakiplerinin korkulu rüyasıydı. İşte o dönemler amatör kümede tarih yazan Petrol’ün eski futbolcularından oluşan on bir: “Ayaktakiler (soldan sağa) Mahfuz (Çiriviri), merhum Halil Türe, Siirtli Sait, kaleci Mehmet Fırat (SP Batman İl Başkanı), Fadıl ve Cahit. Oturanlar: Kenan, Yaşar, İsmail, kaleci Zeki ve Necdet.”  

Editör: TE Bilişim