BELEDİYE BİNASI BÖYLEYDİ

Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde kurumlar bir birine komşuydu. Belediye, Kaymakamlık, Hükümet konağı, Tarım teşkilatı ve Halk Eğitim Merkezi binaları Cumhuriyet caddesi yol güzergahındaydı. Batman’ın ilk Belediye Başkanlarından merhum Sait Ramanlı, 1955-1968 yılları arasında görev yaptı. Başkanlığı döneminde Almanya’nın Münih şehrinde gördüğü Belediye sarayının benzerini 1963 yılında Batman’da yapan ilk Başkan merhum Ramanlı’nın ardından iki dönem üst üste Belediye Başkanlığına seçilen Ataullah Hamidi’nin son görev yaptığı bu bina 1993 yılında Valiliğe devredildi. Daha sonra satılan bu binanın yerinde şimdi ki 2000 iş merkezi yapıldı.

BURASI ESENTEPE KAVŞAĞI

Yıl 1996. Batman-Siirt çevre yolunun henüz bir kısmı trafiğe açılmıştı. Esentepe kavşağının en hareketli yerlerinden Soraçan alış-veriş merkezinin bulunduğu alan kamyon garajıydı. Çevre yolunun trafiğe kısmen açıldığı dönemlerde yeni yeni yükselen apartmanlar, şimdinin o gözde bulvarının bugünlere geleceğinin göstergesiydi. 22 Yıl öncesinde Batman’ın Esentepe kavşağını gösteren bir fotoğraf. O dönemler Batman’da büyük AVM’ler yerine küçük marketler vardı.

SSK TEK HASTANEYDİ

2000’li Yıllardan sonra Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne dönüştürülen Batman eski SSK hastanesi, 1974 Yılında hizmete açıldı. Bir dönemler şehrin tek hastanesi konumunda olan SSK’da dönemin petrol işçilerinin yanı sıra kent sakinleri de muayene ve tedavi imkanı buluyordu. Tecrübeli hekim ve uzmanların görev yaptığı eski SSK hastanesi ‘ilçe’ döneminde de rekor hasta bakıyordu. 1988 Yılında hastanenin ikinci katında muayene sırasında beklen bazı hastalar ile Dr. Fırat Kızılkaya’nın asistanı Bismilli Remzi bey böyle objektiflerimize böyle yansımıştı.

BATMAN ÖĞRETMENEVİ AÇILIŞI

Yıl 1992. İlk Vali Tuncer Perçinler ve ikinci Vali Sami Seçkin’den sonra Batman’ın ‘3’üncü Valisi’ olarak görev yapan bürokrat Zeki Şanal’dı. Turgut Özal bulvarı güzergahındaki Batman Öğretmenevi’nin açılışına Vali Zeki Şanal, dönemin Milli Eğitim Müdürü Şahin Aksoy ve yöneticiler tam kadro katılmıştı. Siyah önlüklerin olduğu dönemde bir grup öğrenci ve Halk Eğitim folklor ekibi de Öğretmenevi bahçesinde düzenlenen o etkinliğe renk katmıştı. Öğretmenevi binası karşısındaki şimdi ki World AVM yeri un fabrikasıydı. Şimdi ki Özel Yaşam hastanesinin de çevresinde tek-tük yapı olduğunu gösteren Batman Çağdaş’ın sararan arşivinden kentin dününe dair önemli bir kare.

Editör: TE Bilişim