Barış Arslan

*Petrol kenti Batman’da yıllar önce akaryakıt istasyon sahiplerinin haklarını koruyan kısa adı PÜİS olan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası vardı. Sendikanın kurucu başkanlarından Aydın Sarı, bu görevi 40 yıldır sürdürdü. Tarihi ilçe Hasankeyf kalesinde mağaralarda 90’lı yıllara kadar oturanlar vardı. Batman’a yakın köy konumundaki Kösetarla’nın (Kırediye) ortasından geçen derede berrak su akardı. Dicle Üniversitesi’ne bağlı Batman Meslek Yüksek Okulu 1997’de fakülteye dönüştürülünce Batmanlılar eski Rektör Mehmet Özaydın’ı halayla karşılamıştı. Petrolspor’u süper ligin eşiğine kadar taşıyan dönemin TP Bölge Müdürü Talat Atalay’ın halay başı çektiği ‘şampiyonluk halayının’ içinde olduğu unutulmayan kareler.

PÜİS İLK SENDİKAYDI
Kısa adı PÜİS olan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası 1980’lerde Batman’ın en aktif sendikasıydı. Aydın Sarı, tam 40 yıl süreyle PÜİS başkanlığını yaptı. Hala bu görevi yürüten Sarı ve ekibi, Batman’ın kara altındaki eski günlerini mumla arıyor. İşte PÜİS’in, 80’li yılların ortasında yaptığı kongresinden bir fotoğraf.

MAĞARALARDA YAŞAM VARDI
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te, Helenistik döneme ait mağaralarda yaşam 1990’ların başına kadar sürüyordu. Kalede 20’ye yakın ev yaşamını sürdürürken buzdolabı, televizyon ve odun sobası gibi malzemeler de mağaralara ayrı bir güzellik katıyordu. 70’li yıllarda konut alamayan ailelerin bir bölümü mağarada yaşamını sürdürmüştü. İşte 30 yıl öncesinde Hasankeyfli bir ailenin mağaradaki yaşamından bir kare.

O BERRAK SU ARTIK YOK
Batman’la birleşen Kösetarla (Kırediye) köyünün ortasından geçen derede berrak su akardı. Organize Sanayi Bölgesi’nin olmadığı ve köy etrafında tek bir yapının olmadığı dönemlerde Kösetarla’nın, ortasından geçen berrak su köylülerin içme suyu kaynağıydı. Köylü kadınlar bakraç ve bidonlarla suyu evlere taşırken, büyükbaş hayvanlar da berrak suya yönelirdi. İşte, 30 yıl öncesinde Kösetarla’nın ortasından geçen dereden geriye kalan bir fotoğraf.

FAKÜLTE SEVİNCİ HALAYI
Batman Meslek Yüksek Okulu 1997 yılına kadar Diyarbakır Dicle Üniversite’sine bağlıydı. Dönemin Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Özaydın, nüfusu hızla gelişen Batman’a Teknik Eğitim Fakültesi müjdesini vermişti. Prefabrik olan Meslek Yüksek Okulu’nun binaları yerine şimdi ki merkez Rektörlük binasının temeli atılmıştı. Batman’a 21 yıl önce fakülte müjdesini veren eski rektör Özaydın, davul zurnayla karşılanmıştı. İşte, Özaydın fakülte temel atma töreninde bazı simalarla halay çekerken objektiflerimize böyle yansımıştı.

BU DA ŞAMPİYONLUK HALAYI
1998-99 Futbol sezonunda Batman Petrolspor, süper lig biletini alan bölgenin tek takımıydı. 58 Yıllık köklü kulüp Petrolspor’a altın yılları yaşatan dönemin Türkiye Petrolleri Bölge Müdürü Talat Atalay, Antalya’ya gitmeden önce yükselme maçlarına kalan Kırmızı-beyazlı ekibin futbolcularına Kristal Park’ta ‘şampiyonluk’ gecesi düzenlemişti. İşte Atalay’ın halay başı çektiği o unutulmaz gecede eski kaptan Ahmet Demirhan, eski futbolculardan merhum Şakir Baymaz ve Servet’in de aralarında bulunduğu halay objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim