Barış Arslan

*1992-93 Yılları arasında Batman Valiliği yapan Zeki Şanal, o dönemler il yöneticileriyle toplantıları daha çok Öğretmenevi’nde yapardı. Petrol-İş’in eski yöneticilerinden şimdi ki Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, Petrol-İş’in kongrelerinde kemençe eşliğinde halay başındaydı. Batman Çağdaş’ın 1989 yılındaki yıldönümü etkinliği beyaz saray binasında kalabalık bir kitleyle yapılmıştı. Batman’ın ilçe döneminde kenar mahalleri çamurdan geçit vermezdi. İşte nostalji fotoğraflar.

ŞANAL VE DÖNEMİN YÖNETİCİLERİ

24.02.1992 Tarihinde Batman Valiliğine atanan aslen Osmaniyeli Zeki Şanal, 17.09.1993 tarihine kadar görevini sürdürdü. Şanal, il yöneticileriyle toplantıları daha çok Öğretmenevi Salonu’nda yapardı. İl döneminin ilk 2 yılında toplantı salonunun yok denecek kadar az olduğu Batman’da, dönemin kamu kurum yöneticilerinin toplandığı yer Öğretmenevi binasıydı. Yıl 1992. Vali Zeki Şanal, Öğretmenevi’nde dönemin yöneticilerine toplantı yaparken valilik eski kameramanı İrfan Tapan o anı görüntülüyor. Vali Zeki Şanal yöneticilere seslenirken  şimdi ki Gençlik Spor Müdürü Halil Eren, eski Kültür Turizm Müdür vekili Şehmus Kartal ve Kız Meslek Lisesi eski Müdiresi Aynur Yetişkin, masanın ön sıralarda oturan yöneticilerden bir kaçı. Şimdi o Öğretmenevi de değişti.

KEMENÇE EŞLİĞİNDE HALAY

Petrol-İş Sendikası Batman Şubesinin kongreleri geçmişte şenlik içinde geçerdi. Uzun yıllar Petrol-İş Sendikası Batman şube başkanlığı yapan Nimetullah Sözen, kemençe eşliğinde halay başını çekerken, yanında şimdiki Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, eski Petrol-İş emekçileriyle birlikte kendini kemençenin sesine kaptırarak objektiflerimize böyle yansımıştı.

ÇAĞDAŞ’IN YIL DÖNÜMLERİ

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, gelenekselleştirdiği yıl dönümlerini bir dönemler daha çok Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün tarihi binası konumundaki ‘Beyaz saray’ tesislerinde yapardı. İlçe döneminde yöneticilerin çoğu tam kadro katıldıkları yıl dönümleri renkli geçerdi. ‘Yılın başarıları bürokratları ve sporcuları’ yarışmasında da dereceye girenler Mart’ın ilk haftasında Çağdaş’ın yıldönümünde sürpriz ödüllerle buluşurdu.

MAHALLELER ÇAMURDAN GEÇİT VERMEZDİ

1980’lerin sonunda nüfusu 100 binlerde olan Batman’ın kenar mahalleleri büyük bir kasaba görüntüsündeydi. O dönemler yeni yeni gelişen 19 Mayıs Mahallesinin devamı olan Çay semtinin cadde ve sokakları çamur deryası olurdu. Mahalle sakinleri, ulaşım çilesi çekiyordu. Araçlar zorunlu olmadıkça kenar mahallelere çıkmazdı.

Editör: TE Bilişim