Barış Arslan

*1989 yılına kadar Batman’da ‘yılın başarılıları ile yılın sporcu’larını seçen Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın logosundaki petrol pompası hiç değişmedi. Batman’ın mahalle aralarındaki damat tıraşları da tarih oldu. Kış mevsiminde Demirbilek köyüne yerleşen göçerler ise sıcak il Batman’ı hep sevdi. Toprak Bank’ın eski şubesinin açılışına katılan işadamı Halis Toprak ve Mehmet Teymur şimdi aramızda yok. İşte, Batman’ın dününe dair birkaç kare.

ÇAĞDAŞ’IN İZ BIRAKAN ETKİNLİKLERİ

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın 1987 ila 1989 yılları arasında düzenlediği ‘yılın başarılıları’ ve ‘yılın sporcuları’ yarışmaları ilgi görürdü. Başarılı bürokrat, işadamı, eğitimci, doktor ve sporcular, her yılın sonunda okurların oylarıyla belirlenirdi. İşte, 1989 yılında ‘yılın sporcusu’ seçilen Belediyespor eski futbolcusu Yılmaz Nas’ın sertifika belgesi. Batman Çağdaş’ın kurucusu Enver Arslan, Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan ve Spor Sorumlusu Halit Beytüt’ün imzalarını taşıyan o belge.

BU GELENEK KAYBOLDU

1990’lı yılların başına kadar Batman’ın düğünleri daha çok mahallelerdeki cadde ve sokaklarda yapılırdı. Salonlarının olmadığı dönemlerde yeryüzünün en güzel düğünleri semtlerde olurdu. İşte, Yenimahalle’deki bir düğünden manzara. Damat tıraş olurken konuklar kuaföre bahşiş vermeyi ihmal etmezdi. Damat tıraşı olan eğitimci ise Hasan Çankaya’ydı.

GÖÇERLERİN MEKANI DEĞİŞMEDİ

Yazın yaylalarda kışın da daha çok Batman’ın köylerine yerleşen göçerlerin sevdiği köylerden biri de Demirbilek’ti. Batman’a yakın mesafedeki ‘Batman-Hasankeyf’ karayolu güzergahındaki Demirbilek köyüne yerleşen göçerlerin yıllar öncesine ait bu karesi, şu günlerde yine aynı manzarayı andırıyor. O dönemler Dicle Nehri kıyısındaki dağların eteklerine hafif kar yağarken, soğuk havaya direnen göçer çocukları da objektiflerimize böyle yansımıştı.

 TOPRAK BANK ŞUBESİNİ O AÇMIŞTI

Aslen Diyarbakır Liceli olan iş adamı Halis Toprak kendisine ait bankanın şubesini 1998 yılında Batman’da açmıştı. Dönemin Valisi Temel Koçaklar, Batman Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Teymur ve Jandarma Bölge Komutanı’nda kurdeleyi kestiği o açılıştan geride bu kare kalırken, bu karede olan Toprak ile Teymur şimdi aramızda değiller. Teymur ve Toprak, hakkın rahmetine kavuştu.

Editör: TE Bilişim