Barış Arslan

*Türkiye Petrolleri’nin o renkli yıldönümleri artık geride kaldı. En hareketli güzergah olarak bilinen 2’inci caddenin dili olsa da o eski günleri anlatsa... 20 Yıl önce Batman ovası, pamuktan geçilmezdi. Zeki oteli olarak bilinen Mesa otelinin önü, motosikletçilerin yarışmalara start verdiği yerdi. İşte petrol şehrinin unutulmayan fotoğrafları.

TP’DE UNUTULMAYAN ETKİNLİK
Petrolün başkenti Batman’ı var eden Türkiye Petrolleri’nin, 30 yıl öncesindeki yıldönümleri görülmeye değerdi. Her yılın Aralık ayının ikinci haftasında kutlanılan ve eski adıyla ‘TPAO’ olarak bilinen TP’nin yıldönümlerine protokol üyeleri ve ünite müdürleri ve çalışanlar katılırdı. Petrol emekçilerini unutmayan TP’nin sertifika ve ödülleri dağıtılırdı. İşte eski Batman Barosu Başkanlarından avukat Sabih Ataç’ın da katıldığı o yıldönümü etkinliğinde TPAO’nun emektar yöneticilerinden Hakim Türe, petrol emekçisine sertifika verirken, o an objektiflerimize böyle yansımıştı.

2’NCİ CADDE HAREKETLİYDİ
Batman’ı var eden iki eski cadde var. Biri alt DDY peronuyla buluşan Birinci cadde, diğeri ise bir dönemler şehrin en hareketli olan 2’inci cadde güzergahı. Bir diğer ismi ise Bankalar caddesi olan o eski kalabalık güzergahta hemen hemen tüm Banka şubeleri bulunurdu. Ziraat Bankası ve bitişiğindeki Türkiye İş Bankası şubelerini diğer banka şubeleri izlerdi. Bazı etkinliklerde o güzergah kalabalıkla dolup taşardı. 22 Yıl önce 2’inci caddenin girişinden bir manzara.

YİNE PAMUĞA DÖNÜŞ
Batman ovası bir dönemler ‘beyaz altın’ denilen pamukla kaplıydı. Şimdi ki mısır tarlalarının yerini pamuk alırdı. Batman eski Kahveciler Odası Başkanı merhum Davut Ağar ve Adnan Kartal, Batman çayı kıyısında boyu 2 metre yüksekliğindeki pamuk tarlaları arasında objektiflerimize böyle poz vermişti. Yöre çiftçisi, yıllar sonra o kaliteli pamuk için yeniden tarlasını ‘beyaz altına’ dönüştürmenin çabası içinde. 

MOTOSİKLET YARIŞMALARI GERİDE KALDI
Batman’da bir dönemler motosiklet turnuvaları yapılırdı. Türkiye’nin dört bir yanından Batman’a konuk olan uluslar arası motosiklet sürücüleri, Batman-Hasankeyf güzergahında düzenlediği yarışmalarda vatandaşları yollara dökerdi. Eski Zeki oteli olarak bilinen Mesa otelinin bahçesinde start alan motosiklet turnuvaları nefes keserdi. İşte 1993 yılında eski Zeki otelinin önünde start alan motosikletçilerden manzara.

Editör: TE Bilişim