Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman havalimanı bitişiğinde 1997’nin başına kadar Alkami köyü vardı. Batman çayı bitişiğindeki köy, hava limanı büyütülünce istimlak edilerek limana eklenmişti. Cudi mahallesi her yağışta cadde ve sokakları küçük gölü andırırdı. Şehirde birçok güzergah değişti ama Elma sokağı hep aynı kaldı. İşte şehirden bir kaç kesit daha.

HAVALİMANINA KOMŞU KÖYDÜ

Batman hava limanına en yakın köy Alkami’ydi. 250 yıllık  köy 1997’nin sonlarında istimlak edilerek Batman havalimanına eklendi. Batman Çayı kenarındaki 15 haneli köy, havalimanının genişletilmesiyle yıkılması karar kararlaştırılmıştı. Geçimlerini daha çok hayvancılık ve tarımcılıkla sağlayan köy sakinleri, istimlak çalışmaları öncesinde sorunlarına dikkat çekmişti. İşte Alkami köy sakinlerinin, köyden ayrılmadan önce objektiflerimize verdikleri poz.

CUDİ MAHALLESİ SULARA GÖMÜLÜRDÜ

90’lı Yıllarda daha çok Mardin ve Siirt’in ilçelerinden gelip Batman’a yerleşen vatandaşların oluşturdukları mahalle önce İpragaz sonra da Cudi adını aldı. Son yıllarda büyük göç alan bu semte Bayındırlık mahallesi de eklenmişti. İşte bir yağış sonrası 30 yıl önceki Cudi mahallesinden bir manzara.

ELMA SOKAĞI DEĞİŞMEDİ

Bir dönemler daha çok peynir çeşitleri, sakatatçı ve kasapların bulunduğu Elma sokağı, kentin en hareketli güzergahlarından. Köy ürünlerinin daha çok bulunduğu Elma sokağı, Şen İş hanına bitişik konumda. Batman Belediyesi zabıta ekiplerinin sık sık denetim yaptığı Elma sokağında manzara yıllardır değişmiyor.

2 VALİ YAN YANA

Batman’ın eski Valilerinden İsa Parlak, 2000’li yılların başında ziyaret ettiği Kozluk’ta, Batman’ın bir önceki Valisi Azmi Çelik Kaymakamdı. Kozluk ilçe merkezine bir kahvede vatandaşlarla sohbet eden eski Valilerden İsa Parlak ve Azmi Çelik’in yanında Batman Üniversitesi eski Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Hoşgören de vardı. İşte o geziden geride kalan fotoğraf.

Editör: TE Bilişim