Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1957 Yılında dönemin Kaymakamı Altay Kancaalı’nın yaptığı Cumhuriyet meydanın farklı karelerini sizlerle buluşturuyoruz. Gerek partilerin mitingleri gerekse de resmi bayramlarda bu alan bir başka olurdu. İşte Batman’ın eski meydanın üç farklı karesi.

MEYDAN ÇEVRESİNDEKİ YAPILAR DA DEĞİŞTİ

61 Yıllık Cumhuriyet alanı değiştiği gibi etrafındaki yapılar da tamamen değişti. Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankaları hizmet binaları yenilenirken, petrol şehrinin en eski iş merkezlerinden ‘Gör Pasajı’nın fiziki yapısında ise herhangi bir değişiklik yok. Siyasi partilerin de bir dönemler mitinglerini yaptığı bu alan renk cümbüşüne dönüşürdü. İşte CHP’nin 1999’daki genel seçimde aday olan Eşref Tarhan’ın mitinginden bir kare.

PROTOKOL BAYRAMLARA EKSİKSİZ KATILIRDI

Yıl 1998. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar’la birlikte eski yöneticilerden Emniyet Müdürü merhum Öztürk Şimşek, Defterdar Ramazan Türkan, İl Müftüsü Cüneyt Kavşut ve bazı yöneticilerin yanı sıra İl Genel Meclis üyelerinin de katıldığı Cumhuriyet meydanındaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasından geride bu kare kaldı. O dönemin bazı yöneticileri geçirdikleri rahatsızlık sonucu aramızdan ayrıldılar.

BU ALAN ŞİMDİ AVM YERİ

Uzun yıllar Batman Belediyesi’nin Makine İkmal Müdürlüğü olarak kullandığı alan, 2005 yılından sonra Batman Park AVM’ye dönüştürüldü. Belediye’nin satın aldığı iş makineleri tanıtımı bu alanda yapılırdı. Görevi eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’den devralan Başkan merhum Salih Gök, aldıkları onlarca ağır iş makinelerini böyle tanıtmışlardı. Tanıtım öncesinde protokol için kurulan sandalyelerin görüntüsü o an objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdi bu alanın yerinde alış veriş merkezi var.

TARİHİ ALANDA BİR BAYRAM TÖRENİ

Cumhuriyet alanında sayısız etkinlik ve bayram törenleri yapılırdı. İlçe ve il döneminde de resmi kutlamaların yapıldığı bu tarihi alana öğrenciler sığmazdı. Birçok öğrenci etkinlikleri izlemek için bağdaş kurup resmi törenleri ilgiyle izlerdi. İşte 1991’de 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı töreninde Cumhuriyet meydanına sığmayan öğrencilerden bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim