Barış Arslan

**Birçok medeniyete beşiklik yapan tarihi ilçe Hasankeyf kalesine Başbakan ve Bakanlar da konuk olurdu. DSP’nin Kültür Turizm Bakanı İstemihan Talay, 2000 yılında çıktığı kalede objektiflerimize poz verirken; ‘Burası gibi güzel bir yer yok’ demişti... Geçmişten günümüze dek gelen Kapalı spor salonu sadece spor müsabakalarına değil, işsizlerin de sınava alındıkları yerdi. İşte şehirde iz bırakan kareler.

BAKAN’IN KALE POZU
DSP’nin koalisyonu döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Mustafa İstemihan Talay, Batman’ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf’e sık sık ziyaret düzenlerdi. Ilısu Barajı’nın tartışmalı olduğu yıllarda, sıcak bir yaz gününde Hasankeyf kalesine çıkan eski Bakan Talay; “Dicle’nin komşu olduğu tarihi Hasankeyf için çok düşünmek gerek. Burası muhteşem” demişti. 18 Yıl önce kalede objektiflerimize poz veren eski Bakan Talay, Hasankeyf’ten ayrılırken o dönemler ne yerleşim birimi vardı ne de antik kentte tarihi yerlerin yeri değiştirilmişti. İşte 18 yıl öncesinin manzarası.

SALON SADECE MÜSABAKALARIN YERİ DEĞİLDİ
45 Yıllık Batman Atatürk Kapalı Spor Salonu, sayısız salon müsabakalarına ev sahipliği yaparken, 750 kişi kapasiteli bu mekan işsiz gençleri de zaman zaman ağırladı. 16 Mayıs Şehir Stadı bitişiğindeki salonun 1992’de çekilen bir fotoğrafı... O dönmeler yeni il olan Batman’da bazı kurumların açtığı eleman sınavları salonda yapılırdı. İşte sınava girmek için yüzlerce kişinin salon önünde içeriye alınmalarını bekledikleri o an.

EKMEKLERİ ÇEKİRDEKTEN
Bir dönemler daha çok bostan ekimiyle gündeme gelen Batman’ın kırsalındaki köylüler, yaz mevsiminde topladıkları karpuzların çekirdeklerini çıkarmak için ter dökerdi. Çekirdeklerinin daha iyi para yaptığı dönemlerde Batman’ın çevresindeki köylerde kadınlar, karpuz çekirdeklerini ayıkladıktan sonra geride kalan karpuz kabuklarını küçükbaş hayvanlarına yem olarak verirdi. İşte Batman’a yakın mesafedeki Karpuzlu köyünde 20 yıl önce objektiflerimizin dondurduğu çekirdek ayıklamaya çalışan köylü kadınlardan bir fotoğraf.

CEZAEVİNİN ETRAFI BOŞTU
Batman’ın Balpınar beldesi yolu üzerinde Çamlıca ile Güneykent mahalleri arasında eski cezaevi binası 1992 yılında tamamlanmıştı. Cezaevinin yapıldığı tarihte Güneykent mahallesinin yarısı yoktu. Çamlıca mahallesinde ise tek tük yapılar vardır. Cezaevi binası şimdi iki mahallenin ortasında kaldı. Şehir merkezinin içinde kaldığı gerekçesiyle Batman cezaevine alternatif olarak Beşiri kapalı cezaevi yapıldı. İşte Batman cezaevi etrafının boş olduğu 1992 yılından bir kare.

Editör: TE Bilişim