Barış Arslan

*12 bin yıllık Hasankeyf’in Dicle Nehri kıyısındaki Yolgeçen Hanı mağarası artık yok. Açıldığında yaygın basının ilgisini çeken o han da kimler ağırlanmadı ki. Özelleştirilmeden önce Tekel Yaprak Tütün İşletmesi Baş Müdürlüğü binlerce tütüncünün ekmek kapısıydı. Batman’ın farklı karelerini daha sizlerle buluşturuyoruz.

BU HAN’DAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ
Dicle Nehri kıyısında yüz yıllar öncesinde de kervanların geçiş noktası olan ve günümüzde de uzun bir süre ‘turizme’ hizmet veren mağara olan ‘Yolgeçen hanı’ artık tarih oldu. 3 katlı mağarada dönemin Bakanları, Valileri ve üst düzey bürokratları da konuk olmuştu. Kış aylarında sıcak, yazın da serin olan Yolgeçen Hanı mağarası turizme açıldığında yer yerinden oynamıştı. İşte 2000’li yılların başında Yolgeçen Hanı mağarasından manzara. Şimdi bu han dolgu ile dolduruldu.

TEKEL, TÜTÜNCÜNÜN ADRESİYDİ
2000’li Yıllardan sonra özelleştirilen Tekel, tütüncünün ilk adresiydi. 2004 yılına kadar Tekel Baş Müdürlüğü görevini yapan İlyas Tüfekçi, başarılı yöneticilerdendi. Tütüncünün sorunlarının çözümü için uğraş veren Tüfekçi, dönemin tek Gıda-İş Sendika yöneticileriyle bir araya gelir, çalışanların sorunlarını da dinlerdi. İşte eski Müdür Tüfekçi ve eski sendikacılardan bir kare.

BURASI BASIN KAVŞAĞI
Turgut Özal Bulvarı ile Cumhuriyet caddesinin kesiştiği kavşak ‘Farabim Hastanesi’ önü olarak bilinen Basın kavşağıdır. Bir dönemler çay bahçesi olarak kurulan basın kavşağında bu kare 1998 yılında çekildi. 20 yıl önce trafiğin düzenli akmadığı bu kavşak şimdilerde değişimin önemli bir güzergahı oldu. İşte o kavşaktan bir manzara.

MEDİCAL’İN İLK UZMANLARI
‘Şifa Hastanesi’ olarak hizmete açılan ve daha sonra ‘Medical’ Hastanesine dönüştürülen Batman’ın ilk hastanesinin uzman kadrosu arasında Anestezi Uzmanı Rıza Dediler ve genel Cerrah Abdullah Yıldız da vardı. İşte hastane açıldığında ilk vakaya müdahale eden ilk uzman kadrodan bir kare.

Editör: TE Bilişim