Barış Arslan

*1995-96 futbol sezonunda 2.Lig’e ‘merhaba’ diyen Batman’ın 59 yıllık profesyonel ekibi Petrolspor için 1. cadde esnafı başarı pankartları asmıştı. 90’lı Yıllarda pamuk üretimiyle adından söz ettiren Batman, Çukurova’nın beyaz altın ihtiyacını karşılıyordu. TÜPRAŞ Rafinerisi karşısındaki dolum tesisleri ise bölge illerinin tüpgaz ihtiyacını karşılıyordu. İşte Batman’da iz bırakan kareler...

1996 YILINDA 1. CADDE

Batman’ın eski caddesi konumundaki ‘1. Cadde’ büyük bir kasaba güzergahının görüntüsünü andırıyordu. Peron karşısındaki değişmeyen işyerleri Urfalı Et Lokantası bitişiğindeki Botan Büryan Izgara Salonu ve Stüdyo Bella, eski mekânlar arasında yer alıyor. Daha önce Akbank ve Sümerbank şubelerinin bulunduğu 1. caddedeki esnaflar, o yıl 2.Lig’e çıkan Batman Petrolspor için kutlama mesajları içeren bez afişler asmıştı. 1. Cadde esnaflarının astıkları bir afişte ‘’Sıkı dur 2. Lig. Petrolspor geliyor’’ yazılı pankart dikkat çekiyor. İşte 1996 yılında 1. caddenin manzarası.

BATMAN OVASINDA BEYAZ ALTIN

Hala Batman Ticaret Borsası Başkanlığını yürüten Arif Güneş, 1990’lı yıllarda kurduğu çırçır fabrikasında tonlarca pamuğu istifleyip Çukurova bölgesine gönderirdi. Arif Güneş, Balpınar belde yolu üzerindeki tesisinin önünde objektiflerimize böyle poz vermişti. Şimdilerdeyse pamuk ekim alanları daraldı. Üretici daha çok mısıra yönelmiş durumda.

İZ BIRAKAN YEREL SANATÇILAR

Batman’ın eski sanatçıları 70 ve 80’li yıllarda TPAO’daki site sinemasında verdikleri konserlerle adlarından söz ettirmişti. Cümbüş ustası İsa Bürü, sanatçı Doğan Binici, merhum Hayri, Burhan Değer, Hüseyin Alışık, Feridun Fidanlık ve eğitimci merhum Zeki Binici, TPAO sinemasında ‘para bitti’ adlı tiyatro oyununu da sahnelemişti. İşte Batman’ın emektar sanatçılarından bir kare.

TÜPGAZ DOLUMU BATMAN’DAYDI

Bir dönemler TÜPRAŞ Batman Rafinerisi tesisleri karşısında İpragaz dolum tesisleri bölgenin tüpgaz ihtiyacını karşılıyordu. Doğalgazın olmadığı dönemlerde bölge illerindeki vatandaşlar tüp gaz alabilmek için dolum tesisleri önünde kuyruk oluştururdu. İpragaz dolum tesislerinde yıllar önce çalışan işçiler, tüpleri yükledikleri araçlar önünde böyle poz vermişlerdi.

Editör: TE Bilişim