Barış Arslan

*Batman'ın dibindeki Kösetarla (Kırediye) köyünde bir zamanlar köylüler büyükbaş hayvanlarla deredeki suya ortaktı. O dere şimdi kurudu. Batman'ın ortasından geçen İluh deresi ise yıllardır şehrin kangren yarası haline geldi. Batman Belediyesine yıllar önce yurtdışından getirilen hibe bir ambulans işlev görmemişti. İşte şehrin eski karelerinden bir kesit daha.

DEREDEN HERKES SU İÇERDİ

Batman'a 5 kilometre uzaklıktaki Kösetarla (Kerediye) köyü şimdilerde şehir merkezinin bir semtine dönüştü. Köyün etrafına onlarca tesis yapıldı. 1990'lara kadar köyün içinden geçen dere, berrak akardı. İçme suyunun yetersiz olduğu dönemde köylüler büyükbaş hayvanların içtiği dere suyuna akın ederdi. İşte Kösetarla'dan 90'lı yıllardan su sıkıntısını gözler önüne seren fotoğraf.

İLUH'TA 80'LERİN MANZARASI

Yıl 1984. İluh deresinde şikayet konusu olan atıklar, dönemin kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçirmişti. 8 Kilometre uzunluğundaki derede ilk temizliği TPAO, Tüpraş, Belediye ve DSİ yapmıştı. Dere o dönemlerde şimdiki manzaradan uzaktı. Dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen bazı kamu kurumlar yılda bir iki kez dereyi atıklardan temizliyordu. İşte 80'li yıllarda İluh deresinin manzarası.

BELEDİYEYE İLK HİBE ARAÇ

1994 yılında Batman Belediye Başkanlığına seçilen merhum Salih Gök'e ilk hibe araç Hollanda'dan gelmişti. Uzun yıllar Hollanda'da çalışan dönemin Belediye Başkanı Salih Gök, irtibata geçtiği bazı yardım kuruluşlarından Batman'a hibe araç getirmeyi başarmıştı ama ambulansın yetersizdi. O araç işlevini yerine getirmemişti. İşte Batman Belediye sarayı önünde o hibe araçtan bir kare.

HEM SERGİLERİNDE YÖNETİCİLER

Yıl 1998. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, Emniyet Müdürü merhum Öztürk Şimşek, Milli Eğitim Müdürü merhum Tevfik Kale ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Manap'tan oluşan heyet, Batman Halk Eğitim Merkezinin yıl sonu kermesinde bir araya gelmişti. Dönemin HEM Müdürü Latif Günay'ın ağırladığı konuklar, kursiyerlerin hazırladığı yemeklere tam puan vermişti. İşte o yıl sonu kermesinden bir kare.

Editör: TE Bilişim