Barış Arslan

*Batman’ın kenar mahallesi 19 Mayıs’ta 1970’li yıllar öncesinde eğitim-öğretime açılan 19 Mayıs ilkokulu, Cengiz Topel’den sonra kentte açılan 3’üncü eğitim yuvasıydı. İşte o eğitim yuvasının da aralarında bulunduğu bazı eğitim yuvalarından birer kesit…

BURASI 19 MAYIS İLKOKULU

Batman’ın, küçük bir petrol kasabasını andırdığı yıllarda eğitim yuvalarının sayısı da iki elin parmak sayısı kadardı. 1972 Yılında öğrencilerin sınıf öğretmeni İsmetullah Düvek’le okul bahçesinde çektikleri fotoğraftan geride bu kare kaldı.

YENİ MAHALLE’DEKİ CENGİZ TOPEL

Yeni Mahalle’de 1965 yılında eğitim öğretime açılan Cengiz Topel ilkokulunun dili olsa da eski yılları anlatabilse. Yüzlerce eğitimcinin görev yaptığı ve binlerce öğrencinin de mezun olduğu bir dönemler petrol şehrinin Yeni Mahallesi’ndeki Cengiz Topel ilkokulundan mezun olan Veysi Gökalp, şimdi Düzce SGK’da memur olarak görev yapıyor. Efsane öğretmen Düvek ise emekli oldu. İşte 70’li yıllardaki Cengiz Topel bahçesinden bir kare.

GÜZEL, BATMAN’DA YARGILANMIŞTI

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal döneminde Milli Eğitim Bakanı olan ve uzun bir süre de Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanlığını yapan Hasan Celal Güzel, bu yıl yaşama veda etmişti. 1998 Yılında Batman’da bir radyo konuşmasında hakkında dava açılan Güzel, eski hükümet konağındaki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı ile üst düzey yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Güzel, ilk kez o dönem davalık olmuştu. O dava objektiflerimize böyle yansımıştı.

BURASI KOZLUK YİBO

Yıl 1974. Burası eski Kozluk Yatılı Bölge Okulu bahçesi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine hazırlanan öğrencilerden bazıları, o dönemler 7 yıl süreyle Batmanlı eğitimci İsmetullah Düvek’le çektirdikleri hatıra bir kare.

Editör: TE Bilişim