Barış Arslan

*Batman’da 70’li yılların gençliğinde İspanyol paçalı pantolonlar modaydı. O dönemler TPAO ve liseli gençlik moda olan İspanyol paçalı pantolonları tercih ederdi. Batman’ın amatör futboluna renk katan eski futbolcuların çoğu Türkiye Petrolleri’nde çalıştı. İşte Batman’ın eski gençliği, eski futbolcular ve eski eğitim yuvasından bir kare…

70’Lİ YILLARIN GENÇLİĞİ

Batman’da 70’lı yıllarda gençler, daha çok İspanyol paçalı pantolon tercih ederdi. Türkiye Petrolleri emeklisi Mirhan Gülsever, 1976 yılında TPAO emektar sahasının yolunun tutarken, çektiği hatıra bir kare. Batman Petrolspor’un, Şanlıurfa ile yaptığı maç öncesinde TPAO stadına giden Gülsever’in, İspanyol paçalı pantolonu dikkat çekiyor. Emektar stadın arka tarafından çekilen bu fotoğraf karesinde de o dönemler TPAO sitesi, başkentin bir semtini andırıyordu.

70’Lİ AMATÖRLER FORMA BULAMIYORDU

Batman’ın amatör takımlar arasında oluşturulan ‘Batman karması’ bölge takımlarına kafa tutuyordu. Yıl 1971. Türkiye Petrolleri stadında Batman karması, bölge takımlarından birini ağırlıyor. Dört amatör takımdan oluşan Batman karmasındaki on bir; “Ayaktakiler Ziver Arslan, Hüseyin Demir, Naci Kumaş (Panter), Sabri Atmaca (Pala), Şerif Özbek. (Oturanlar) Burhan Değer, Münir Keser, İlhan Öğe, Merhum Ebedin Satıcı, Bedri Demir ve Şehmus Yavuz (Ressam).” O dönemler imkansızlar içinde mücadele eden futbolcular, forma yerine atlet ve gömlekle sahaya çıkardı.

1974 BATMAN GENÇLİK

1974-1975 Futbol sezonunda Batman Gençlik Spor, kentin ilk profesyonel ekibi Batman Petrolspor’a sayısız futbolcu yetiştiren kulüptü. İşte o dönemler Başkanlığını Hasan Saka’nın yaptığı Batman Gençlik spor’un iz bırakan futbolcuları; Ayaktakiler Başkan Hasan Saka, Nihat Tan, Ayhan Işık, Cihan Çelik, Emin Sevim, Mehmet Kanşıray, Hidayet Eren, Muzaffer İnağ. (Oturanlar) Merhum İbrahim Gör, İlhan Öğe, Tevfik Sınanmış, İsmail Onur, kaleci Reşit.”

ESKİ MEYDANDA BİR BAYRAM

Yıl 1968. Burası Cumhuriyet meydanı. Şimdi ki Polis merkez karakolu binasının önünde 23 Nisan bayramına öğrencileriyle birlikte katılan emekli eğitimci İsmetullah Düvek, şimdilerde yaşı 50’inin üstünde olan öğrencilerinden Sema Toy, Ferah Gülgür ve Celal Yardım’la objektiflere böyle poz vermiş. Eski öğrencileriyle diyalogu kesilen emekli eğitimci Düvek’in, 51 yıl öncesinden Cumhuriyet meydanından çektiği fotoğraf.

Editör: TE Bilişim