Barış Arslan

*Batman’ın eski eğitim yuvalarından Cengiz Topel ve 19 Mayıs ilkokulları 1970 ve 80’li yıllarda gözde eğitim yuvalarıydı. O okullarda mezun olanların bazıları Kaymakam, bazıları ise profesörlüğe kadar yükseldi. Cengiz Topel ilkokulu mezunlarından Şemsettin Durmuş, Mehmet İvrendi ve İrfan Ertuğrul, Profesör oldu. İşte kenar mahalle 19 Mayıs ve Cengiz Topel’de 50 yıl öncesinin manzaraları…

PROFESÖRLERİN YETİŞTİĞİ OKUL

Yıl 1968. Yer; Cengiz Topel İlkokulunun bahçesi. O dönemin idealist eğitimcilerinden İsmetullah Düvek’in, başarılı öğrencileri arasında alanlarında uzmanlaşanlar, profesörlüğe kadar yükseldi.  1970’li yıllarda Cengiz Topel’de eğitim-öğretim gören Prof. Dr. Şemsettin Durmuş halen Batman Üniversitesi’nde. İktisadi alanında ABD’de master yapan Prof. Dr. Mehmet İvrendi Pamukkale Üniversitesi’nde görev yapıyor. Batman Cengiz Topel’in bir başka öğrencisi Prof. Dr. İrfan Ertuğrul da aynı üniversitenin İdare İşletme Bölüm Başkanlığı görevini sürdürüyor. İşte başarılı eğitimci Düvek’in, Cengiz Topel bahçesinde kız öğrencileriyle çektiği bir hatıra fotoğraf.

EĞİTİMCİLERİN 19 MAYIS HATIRASI

Yıl 1973… Fotoğraftaki eğitimciler, 19 Mayıs Mahallesi’ndeki eğitim yuvasının ilk öğretmenleri... 29 Ekim 1973 yılında okul bahçesinde Cumhuriyet bayramı etkinliğine katılan eğitimciler, objektiflere poz verirken, ortalarında bulunan İsmetullah Düvek, o dönemin eğitimcilerin kıyafetlerindeki şıklık dikkat çekiyor.

19 MAYIS’IN ETRAFINDA YAPI YOKTU

1970 Yılının başlarında eğitim-öğretime ‘merhaba’ diyen 19 Mayıs ilkokulu binasının etrafında tek bir yapı yoktu. 19 Mayıs Okulu eğitime başladığında Çay Mahallesi ve Beşevler Mahallesi’ndeki Petrolofisi ilkokulu da yoktu.  19 Mayıs okulunun çevresi tarlaydı. Buğday, tütün ve bostan ekili alanlar okula komşu durumdaydı.  19 Mayıs’a giden öğrencilerin bir bölümü 19 Mayıs, Beşevler ve Bağlar mahalle sakinlerinin öğrencilerinden oluşuyordu. İşte 19 Mayıs’ta 45 yıl öncesinde görev yapan eğitimciler.

O ESKİ BİNA TARİH OLDU

19 Mayıs’taki ilkokul, 50 yılı aşkın süreyle hizmet veren eğitim yuvası. 10 Yıl öncesine kadar da ayakta olan 2 katlı binaya, oturulamaz raporu verilince yıkımı gerçekleştirilmişti. Şimdi o tarihi binanın yerini modern bir yapı aldı. Siyah önlük döneminde kenar mahallelerdeki yüzlerce eğitimcinin mezun olduğu o eğitim yuvasından geride kalan tarihi bir karede kimler var, kimler yok. İlk öğretmenliğini 19 Mayıs’ta yapan örnek eğitimci İsmetullah Düvek, öğrencileriyle çektiği siyah-beyaz bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim