Barış Arslan

*60’lı Yılların sonu ile 70’li yılların başında petrol şehrinin dününe ışık tutan kareler, bizleri 50 yıl öncesine götürüyor. Bir dönemler kentin kalbi konumundaki Cumhuriyet alanı ve çevresindeki cadde, sokaklar o şirin kentin 50 yılda 500 bine nasıl yolculuk yaptığının serüvenini gözler önüne seriyor. İşte petrol şehrinin 50 öncesinin kareleri…

BAYRAMLAR TPAO STADINDAYDI

Yıl 1968. Yer, TPAO stadı. 18 Yaşında öğretmenliğe ‘merhaba’ diyen İsmetullah Düvek, Cengiz Topel İlkokulu öğrencilerinden merhum Selahattin İnağ, Sevim Güler ve papyonlu giysisiyle 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına katılan ve şimdilerde Düzce SGK’da memur olan Veysi Gökalp, elindeki balonuyla objektiflere böyle yansımış. İki öğrenci, halen Yeni Mahalle’deki eğitim yuvasında adı yaşayan Cengiz Topel’in fotoğrafını da o törende taşımıştı. Bu kare tam 50 yıl önce TPAO stadında çekildi.

BU DA MEYDAN HATIRASI

Burası petrol şehrinin ilk meydanı… Cumhuriyet meydanı da 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik bayramı etkinliklerinin yapıldığı tek adresti. O tarihi alana yakın olan eğitim yuvası Cengiz Topel ilkokuluydu. Bu okulun öğrencilerinin çoğu meydandaki etkinliklere katılırdı. İşte 23 Nisan 1968 tarihinde okul öğrencileriyle birlikte bayram etkinliğine katılan emektar eğitimciler ile öğrencilerden bir kare. Sağ başta bir öğrenci velisi, Batmanlı öğretmenler Halit Bilgin, İsmetullah Düvek ve Siverekli öğretmen Ahmet Postacı. O meydanda şimdilerde Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis merkezi binası önünde bayram hatırası fotoğrafı çeken dönemin eğitimcilerinin arkasında görülen bina ise eski-sebze meyve hali.

BURASI GÜLİSTAN CADDESİ GİRİŞİ

Batman’ın son 50 yılda ne kadar değiştiğini gözler önüne seren tarihi bir belge niteliğindeki bir kare daha. Bu karenin çekildiği yer ise Gülistan caddesi ile Yıldız Kaya iş hanının kesiştiği sokak. 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik bayramında öğrencileriyle birlikte Cumhuriyet meydanından ayrılırken eğitimci İsmetullah Düvek, yöresel kıyafetlerle etkinliğe renk katan Midyatlı öğrencisi Ferah Gülgür ile objektiflere poz verirken, öğrenci grubunun arkasında şimdi ki Yıldız Kaya iş merkezi yapılmadan kerpiç bir bina ile Sebze-meyve hali binası üzerindeki ‘Kasap Faruk’ yazılı tabela bu şehrin dününü bize hatırlatıyor.

İKİZTEPE SU DEPOSU TPAO’NUN CAN SİMİDİYDİ

Bir zamanlar Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü tesislerine içme suyu sağlayan yer ise Batman çayı kıyısındaki İkiztepe (Gırbereşik) köyü yakınlarındaki su deposuydu. Dönemin TPAO yöneticilerinin örnek bina kazandırdığı su deposu bahçesinde, Cengiz Topel ilkokulu öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte piknikteydi. Yıl 1970’in ilkbaharı. Eğitimciler İsmetullah Düvek ve Siverekli Ahmet Postacı, başarılı öğrenciler Rukiye, Pakize ve Osman’ın aralarında bulunduğu öğrenci grubuyla ahşap masada objektiflere böyle poz vermiş. O dönemler eski piknik sepetleriyle yiyeceklerini su deposuna götüren o öğrencilerden geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim