Barış Arslan

*2000’li Yılların başında petrol şehrinin Esentepe kavşağı, trafik yoğunluğu nedeniyle yeniden düzenlenince, refujlar ilk kez çiçeklerle buluşmuştu. Eski Devlet hastanesi bahçesine de diyaliz hastaları için ek inşaat yapılmıştı. Özel Dünya hastanesi çevresinde ise yapılar yok denecek kadar azdı.

BURASI ESENTEPE KAVŞAĞI

Esentepe’ye komşu olan eski Devlet hastanesi önündeki trafik yoğunluğu Belediye Ulaşım Müdürlüğü ile Karayolları Şubesi’ni ortak projeye yöneltmişti. Yıl 1999. Bundan 19 yıl önce Esentepe kavşağı yeniden düzenlenmişti. Yoğun kavşağın refujları ilk kez çiçekle buluşmuştu. Devlet hastanesi bahçesinde ise böbrek hastaları için ek binanın inşaatı sürüyordu. İşte eski Esentepe kavşağından bir manzara.

ÖZEL DÜNYA HASTANESİ ÖNÜ

Burası ise Batman-Siirt çevre yolu güzergahı. Yıl; 1997. Trafiğe yeni açılan yol güzergahında DDY köprüsünden öte yapı yok denecek kadar azdı. Belediye, trafiğe açılan çevre yolu refujlarını ağaçlandırmak için yüzlerce fidan dikmişti. İşte Özel Dünya hastanesinin önünün boş olduğu bir manzaradan kare. Karayolları ekipleri, refuju yeşillendirdiği an objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdi bu güzergah çok katlı yapılarla dolu.

BATMAN LİMANINDA APRONSUZ YILLAR

1992 Yılının başlarına kadar Batman hava limanında ‘apron’ yoktu. Küçük bir yolcu terminaline sahip Batman limanında yolcular çile çekiyordu. Eski hava limanı giriş kapısındaki terminal binasından otobüslerle alınan yolcular, uçak pistine yakın mesafeye götürülüyordu.  90’lı yıllardan Batman limanından bir manzara.

GÜLİSTAN CADDESİ KALDIRIMLARINA DETERJAN

Burası Gülistan caddesinin kaldırımları. 2004 Yılından sonra araç trafiğine kapanan Gülistan caddesinin kaldırımları, Belediye ile birlikte ortaklaşa bir firma tarafından deterjanla temizleniyordu. ‘Eski Tekel caddesi’ olarak bilinen Gülistan caddesinde ayda bir yıkanan kaldırımların manzarası yerli ve yabancı konukların da ilgisini çekerdi. Gülistan caddesinde bu görüntüler artık tarih oldu. Bu güzergah son yıllarda önemli değişikliğin adresi oldu.

PETROLCÜLERDEN GERİDE KALAN

Bir zamanlar binlerce işçinin çalıştığı Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü ile TÜPRAŞ Batman Rafinerisi çalışanları, emekçilerin bayramında bir araya gelir, günlerini kutlardı. İşte 25 Yıl önce Petrol-İş Sendikası Batman Şube eski Başkanı Nimetullah Sözen’in de aralarında bulunduğu petrol işçileri, TP giriş kapısında halay çekerken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim