Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman’ın filozofu sayılan Brako’nun mekanı 1’inci cadde ile DDY peronuydu. 16 Mayıs 1990 tarihine kadar Siirt’in ilçesi olan Batman’a son Valilik yapan eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tu. İşte Batman’ın unutulmayan kareleri…

BATMAN’IN FİLOZOFUYDU

1960-80’li yıllarda Batman’da halkın tabiriyle ‘filozof’ denilen aslen Hınıslı olan ‘Brako’ (Kerem), DDY Batman Gar Müdürlüğü’nde işçi olarak çalıştı.  Askerlik dönüşünde aklı dengesini kaybettiği ileri sürülen Brako’nun hayatı DDY Gar Müdürlüğü ile peron arasında geçti. Kış ortasında bile kar yerdeyken yalın ayakla yürüyen Brako, bir çok kişinin gönlünde taht kurmuştu. Mezarının bulunduğu İkiztepe (Gırbereşik) köyünde ise Perşembe günü Brako’nun mezarına giden romatizmalı hastalar, aldıkları toprakla şifa buluyor. İşte ‘Brako’nun yüzünden eksik olmayan tebessüm ettiği son fotoğrafı.

90’A KADAR BATMAN’IN DA VALİSİYDİ

16 Mayıs 1990 tarihine kadar Batman’ın bağlı olduğu Siirt’in Valisi eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tu. Bakanlık yaptığı dönemde şimdi ki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü binasının temelini atan Koç, Bakanlığı döneminde makamında objektiflere böyle poz vermişti. Koç, petrol kenti Batman’a hafta sonları konuk olurdu.

BAKAN VE VALİ YARDIMCISI!

1994 Yılında kısa bir dönem Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapan Halil Çulhaoğlu ve beraberindeki heyeti karşılayan isim; dönemin Batman Vali Yardımcısı Mithat Kuşadalı idi. Bir zamanlar Valiliğin çıkardığı yerel gazetenin de Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan Kuşadalı, Batman hava limanında karşıladığı eski Bakan Çulhaoğlu’nu ağırladığında Batman hava limanının apronu yoktu.

KIRSALI SEVEN VALİYDİ

2000-2003 Yılları arasında Batman Valiliğini yapan İsa Parlak, kırsala sıkça çıkıp köylülerin sorunlarını dinlerdi. Yıl: 2001. Yer Kozluk-Taşlıdere köyü. Batman-Sason yolu üzerinde merdiven altı bakkal kuran Taşlıdereli bir köylü ile sohbet eden Batman’ın eski Vali Parlak, objektiflerimize böyle yansımıştı.

ÇARDAKLI HASANKEYF

12 Bin yıllık tarihi ilçe Hasankeyf’te; kale dibinde yıllardır sessiz ve derinden akan Dicle nehrinin de akış güzergahı değişti. Bir zamanlar yaz mevsiminde onlarca çardağın kıyısında kurulduğu Dicle nehrinin manzarası bir başkaydı. İşte 2000’li yılların başında bir yaz mevsiminde Hasankeyf’’in çardak sezonundan bir fotoğraf. Hasankeyf’in bu görüntüsü de tarihe karıştı.

Editör: TE Bilişim