KÜRTÇE MESAJ
Batman Belediyesi’nin organize ettiği “6. Batman Tiyatro Günleri Festivali” sanatçılar, Mizgin Kültür Merkezi önünden Yılmaz Güney Sineması’na doğru yapılan ve sanatçıların, guruplar ve sanatseverlerin katıldığı bir yürüyüşle start aldı. Atölye çalışmalarının ürünleri, taltabacaklar ve jonglörlerle adeta bir karnaval havasında başlayan yürüyüşe Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel, Eşbaşkan Yardımcısı Semra Güneş, belediye meclis üyeleri sanatçılar, guruplar ve sanatseverler katıldı. Batmanlıların büyük ilgiyle izlediği ve “Hun bı xêr hatın 6.min  Rojên Şanoyên Batman ê” pankartının açıldığı yürüyüş, Yılmaz Güney Sineması önünde sona erdi.  


“SAHNELERİMİZ MÜCADELE ALANLARIMIZ”
Atatürk parkının girişinde festivalin açılış kurdelesini kesmeden önce konuşan Eşbaşkan Gülistan Akel, bu yıl altıncısını düzenledikleri Batman Tiyatro Günleri Festivali için bir arada olduklarını belirtti.  Akel, şöyle konuştu;  “Bizim için önemli bir buluşma. Festivalin startını da bir yürüyüşle verdik. Bu yürüyüşümüzde özellikle festivalimize katılan sanatçılar, guruplar, misafirlerimiz katıldı. Biz altıncısını düzenlediğimiz bu festivalimizde özellikle festivalin hem içeriği hem etkinlikleri hem de katılımcıları boyutuyla büyütmeye, genişletmeye çaba sarf ettik. Bu çabamızın da önemli bir sonucu olacak 6. Tiyatro festivali. Biz daha önce tiyatro günleriyle başladık, bunu büyük bir festivale dönüştürdük, daha da büyüteceğiz. Bizler için anlamlı. Çünkü Kürt sanat ve kültürü üzerinden bugüne kadar kıyım politikaları ne yazık ki süregeldi. Bu kültür ve sanatımızı etkiledi. Kürt dili ve kültürü üzerindeki kıyım politikalarına karşı biz tiyatro festivalimizin de bir mücadele olduğunu söylüyoruz. Sahnelerimiz, alanlarımız, gösterimlerimizin hepsi mücadelemizin bir parçası. Bu mücadelede bize katkı sunan, destek veren herkese emeğinden ötürü teşekkür ediyor, kutluyorum.”




PARK TAKLARI BOYANDI
Açılış konuşmasından sonra festivalin ilk gün etkinlikleri kapsamında Atatürk parkı taklarının boyanması, mim-mask, tahta bacak, jonklör, sokak tiyatrosu, fiziksel aktivasyonlar atölyesi gösterimleri yapıldı. “Deng bıdın Kobanê” fotoğraf sergisini de açıldığı festival  Hasankeyf Orkestrası’nın  Atatürk parkında yaptığı enstrümantal müzik dinletisiyle devam etti. Festival akşam saatlerinde Fırat Kültür Sanat Merkezi Şanoya Ş. Yekta Hêvi gurubunun Batman Sanat Tiyatrosu sahnesinde ‘Mars’ adlı oyununun ve Duhok Tiyatro gurubunun “Giyanek bê cih” adlı oyununun  Yılmaz Güney Sineması’nda sahnelenmesiyle ilk gün etkinlikleri sona erecek. 

Editör: TE Bilişim