BATMAN HAVA ALANINA İNİŞ

Ankara’dan kalkan uçak Batman ovasına yapılan müstakil yeni havaalanına süzülerek indi. Şimdi ki nesile sorarsan ‘Uçak inmiş, ne olmuş yani’ der. Eski uçak yolculuklarımız aklıma geldi. Batman’da askeri havaalanı vardı ama ondan sivil vatandaşlar yararlanamazdı. Mecburen Diyarbakır hava alanını kullanırdık. Diyarbakır Hava alanı da şehir içindeydi. Uçaklar çok lüks ve pahalı idi. Vatandaşlar kolay kolay uçağa binemezlerdi. Uçak seferleri de çok azdı. Batman’dan arabalarla Diyarbakır Hava alanına gider, oradan uçakla Ankara veya İstanbul’a uçardık. Daha sonra Batman askeri hava alanını sivil hava alanı olarak da kullanmaya başladılar. Basit bir terminal binası yaptılar. Askeri havaalanına iner, askeri araçlar veya otobüsler bizleri alır, askerlerin eşiğinde terminal binasına kadar götürürlerdi. Şimdi öyle mi?  Günde üç-dört uçak inip kalkıyor. Uçak biletleri de ucuzlamış. Uçaklarımız halkımıza daha çok hizmet etmeye başlamış. Ankara’dan kalk, bir saat 15 dakikada Batman toprağına ayak bas. Ne güzel vallahi…

BAYAN BELEDİYE ÖTOBÜS SOFÖRÜ

Batman’a gidişimi arkadaşlara söylememiştim. Elimdeki küçük bavulum ile Belediye otobüsüne doğru adım adım ilerledim. Ha bu arada bir açıklamada bulunayım. Eskiden Batman’a Belediye otobüs seferleri yoktu. Batman’dan ayrıldığım 1997 senesine kadar da mevcut değildi. Çünkü; Batman bu kadar gelişmemişti. Batman Anadolu Lisesi de yeni açılmıştı. Batman’da öğrenciler en yakındaki okula yürüyerek giderlerdi. Maddi gücü yerinde olan bazı Batmanlılar da TPAO sahası içerisinde bulunan Atatürk İlk öğretim okulunu tercih ederlerdi. Anadolu Lisesinden yapılmasından sonra okullara servis faaliyetleri başlatıldı.

Otobüsün ön kapısından içeriye girdim. Tabii ki dışarıdan geldiğim için biniş kartım yok. Çantamı yere koydum şoföre bir baktım, şaşırdım kaldım. Şoför koltuğunda çok güzel, genç, alımlı, bir bayan kendinden emin bir şekilde oturuyordu.. Bu bayan mı idi Belediye otobüs şoförü? Direksiyonu iki eli ile tutmuş, arka mindere de tam yaslanmıştı. Bir an dondum, kaldım. Batman gibi bir yerde, kadınların çarşıda bile güçlükle gezdikleri bir yerde bir bayan belediye otobüs şoförü. Gel de küçük dilini yutma.

Tabii ister istemez eski Batman kadınları aklıma geldi. Yabancı bayanlar alışveriş yaparlardı ama yerlilerin çoğu tesettürlü idi. Hatta; ilk gittiğimiz zamanlarda 1970’lerin sonunda, Batman meydanında eşim koluma girmişti de ben “Kolumdan çık ayıp olur” demiştim. Gözümün önüne o günler geldi. Eşim kolumdan çıktı ama birkaç gün de bana küstü. Küsmekte yerden göğe kadar haklıydı.

Otobüs şoförü ile aramızda şu konuşmalar geçti. Tabii ki direksiyonda oturduğuna göre, araba harıl harıl çalıştığına göre, hem de bayanın ayağı gaz pedalında olduğuna göre o bayan otobüsün şoförüydü. Ne diyeceğimi bilemediğimden geveleyerek;

- Şoför siz misiniz?

- Evet, neden şaşırdınız.

- Eskiden Batman’da bayanlar dışarıda bile rahat rahat gezemezlerdi de.

- Dörtyol’dan geçer mi? başı ile tasdik ederek;

- Dörtyol, Köy garajları ve Belediye.

Diyordu… (Devam edecek)

Editör: TE Bilişim