36 ve 27 yıl öncesinin iki karesi böyle değişti

Batman nostaljisi!

** Son yıllarda kabuğuna sığmayan Batman, Diyarbakır’dan sonra bölgenin en gelişen illeri arasında yer alıyor. İlçe dönemlerindeki Batman fotoğrafları ile şimdi görüntüler arasında  büyük bir değişim var.

TURGUT ÖZAL BULVARI!

Yıl 1975. o dönemlerde ilçe olan Batman’ın yerleşim alanı Endüstri Meslek Lisesi ile şimdiki Shell ve Mado tesislerinin bulunduğu güzergahla sonlanırdı. Ne Öğretmenevi, ne Atatürk Parkı, ne de Esentepe ve çevresi vardı. EML Batman’ın en son bölgesindeki eğitim yuvasıydı. Dönemin merhum Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı, yine o dönemin Siirt Valisine söylediği ilginç bir söz vardı; “Bu eğitim yuvasına şehrin en ücra köşesine yaptınız. Batmanlı öğrencilerimiz şehrin sonuna nasıl gelecek?” Merhum Ramanlı’nın döneminde Batman’ın dört bir yanı çamurdu. Çünkü Batman ovasına o dönem şehrin alt yapısı yeni yeni inşa ediliyordu. Önünü gören Siirt Valisi, Belediye Başkanı Ramanlı’ya söylediği söz ise bugünü doğrular gibiydi; “Başkan bey çok fazla değil, 20-30 yıl sonra bu alan Batman’ın orta göbeği olacak.”

27 YIL ÖNCE...

Batman’ın eski fotoğrafçılarından Kemal Tapan’ın helikopterle çektiği bu kare de ilçe dönemi Batman’ın son 27 yılda ne kadar değiştiğini belgeliyor. 1984 yılında havadan çekilen bu karenin ayrıntıları dikkat edildiğinde ne yeni Belediye sarayı binası görülebiliyor, ne de kentin değişen yüzü. Belediye sarayının bulunduğu alan, eskiden mitinglerin adresiydi. Bir de nakliyecilik yapanların garajı olarak bilinen alanın az ötesindeki Basın kavşağı ise ilginçti. 6 caddenin kesinleştiği güzergah üzerinde sadece iki cadde dikkat ekiyordu. Biri eski Diyarbakır Caddesi olarak bilinen Turgut Özal Bulvarı, diğeri ise 12. cadde olarak bilinen Komando caddesi. Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin iki dönem Belediye Başkanlığını yaptığı Batman’da sonradan açılan hava alanı caddesi, Cumhuriyet Mahallesiyle kesişen caddeler bir alanda güzergahın çehresini değiştirdi.

Editör: TE Bilişim