Barış Arslan

*1948 tarihi Batman'ın Raman Dağında petrolün keşfedildiği ilk yılıydı. Dönemin Cumhurbaşkanları ve Başbakanlarının yanı sıra Devlet ve İşletmeler Bakanları da peş peşe ‘kara altın’ın çıktığı Raman'a gezi düzenlerdi. Petrol dağına su sağlayan Suçeken (Şikeftan) su pompasını da MTA yapmıştı. İşletmeler Bakanı Cevat Ekin'in, Raman ve Suçeken su pompasındaki gezisinden geride kalan kareler...

1948'DE PETROLÜN DAĞI

Yıl 1948. Dönemin İşletmeler Bakanı Cevat Ekin'di. Beraberinde bir grup Milletvekiliyle Raman dağına çıkarma yapan Ekin, dönemin MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, Abdurrahman Durukal ve Necdet Egeran gibi uzman petrol mühendislerinden brifing almıştı. Raman Dağı’nda bir yıl önce keşfedilen ‘kara altın’ başkentteki üst düzey yetkililerini, petrolün dağına peş peşe gezi yapmasını sağlamıştı.

RAMAN'DA FÖTR DÖNEMİ

İşletmeler Bakanı Cevat Ekin, sıcak yaz mevsiminde kafasındaki fötrü ile Raman Dağı’nda o tarihlerde yeni keşfedilen petrol sahalarında idi. Genel Müdür İhsan Ruhi Berent ve yüksek mühendis Rauf İren'den petrolün çıktığı kuyular hakkında bilgi alan Ekin, başarılı petrolcüleri ödüllendirmişti. ABD'li mühendislerin çoğunun yaz mevsiminde fötr tercih etmesi, Türkiye'deki ilk petrolcülerini de fötr takmaya yöneltmişti.

SUÇEKEN SU POMPASI

TPAO'nun henüz kurulmadığı dönemlerde petrol arama çalışmalarını MTA yapardı. Dicle nehrinden 1800 rakımlı Raman dağına suyun çıkarıldığı yer ise Suçeken (Şikeftan) su pompasıydı. Raman Dağı’nda incelemelerde bulunduktan sonra Dicle nehri kıyısındaki su pompasına inen Bakan Cavit Ekin ve beraberindekiler, objektiflere böyle yansımıştı.

SUÇEKENLİLER MAĞARADAYDI

1948 Yılında dönemin İşletmeler Bakanı Cavit Ekin'di. Raman Dağına suyun çekildiği Suçeken (Şikeftan) köyü yakınındaki su pompasına konuk olan Bakan Ekin, köylülerin mağarada yaşamlarını sürdürmesine şaşırmıştı. 1960 Yılına kadar mağarada hayatlarını sürdüren köylüler, yeni konutların 1970'li yılların başında tamamlanmasıyla mağaraları terk etmişti.

Editör: TE Bilişim