Barış Arslan

*Batman'ın eski otelleri, sinemaları ve petrol şehrinin sembolü olan Petrolspor kulübünün eski sporcularının başarıları konuşuluyor. Batman, birçok yönüyle o eski günlerini arıyor. İşte şehrin dününe ait eski kareleri…

ESKİ OTELLER…

2. Cadde de yıllara meydan okuyan Sason Palas, petrol kentinin ‘Belde’ dönemindeki ilk oteliydi. Bankalar Caddesinin hemen bitişiğinde Nur Palas’la yaşıt olan 64 yıllık 40 yatak kapasiteli Sason Palas’ta her şey eski. İki el değiştiren ve ilk açıldığında ‘Alpaslan Otel’ olarak hizmet veren o tarihi mekanın ilk sahibi ise Diyarbakırlı Şirin Yörük'tü. 2. Cadde’nin eski binalarından olan o otel, hala ayakta. Ardından Cumhuriyet Caddesi’nde açılan Kent Oteli ise 1978 yılında ‘Nehir’ filminin başrol oyuncuları Tarık Akan ve Müjde Ar ile film ekibini ağırlamıştı. Eski Belediye binasına komşu olan ‘Kent oteli’ de ‘Altınbaşak oteli’ adını aldı.

BATMAN'IN MODERN SİNEMALARI VARDI

TPAO'nun Site Mahallesine komşu olan Akyürek’te Evin Sineması, Özevin ailesinindi. Raman, Saray ve Mehtap Sinemaları ise Arıkan’larındı. Akyürek’te büyük localı olan ‘Evin Sineması’ 80'li yılların başında Zirai Donatım’a dönüşmüştü. 1. Cadde sonunda ise Hayat Ekmek Fabrikası bitişiğinde 2 katlı kerpiçten yapılı Saray Sineması vardı. Sonradan o bina da yıktırıldı. Batman'ın eski sinemaları arasında en moderni ise Kısmet ile Aydınlıkevler arasındaki Mehtap Sinemasıydı.

TÜRKİYE KUPASI FİNALİNİ OYNAMIŞTI

1975-1976 Sezonunda Türkiye Kupasında rakibi İzmir-Altınordu olan Batman Petrolspor, o dönemlerde maçlarını Siirt’te oynuyordu. 1976 Yılında Altay Alsancak stadında 1 Aralık 1976 tarihinde rakibi Altınordu ile 1-1’lik skorla berabere kalan Kırmızı-beyazlılar, kupanın eşiğinden dönmüştü. İşte o efsane takımın on biri. (Ayaktakiler) Antrenör merhum Muzaffer Koyuncu, Orhan Kapucu, Sedat, kaleci Mithat, Feridun, merhum Halil Türe ve İsmail. (Oturanlar): Ceylan, Kadir Gayretli, Çetin İnsel, Mahfuz (çiriviri) ve Şemsi. Batman Petrolspor Altınordu maçı öncesinde Siirt stadında futbol severler, stada akın etmişti.

PETROLÜN EMEKTARLARI

Batman Petrolspor’da forma giyip büyük takımlarda ter döken futbolcular da yetişti. İşte TPAO stadında Batman Petrolspor-Mardin maçı öncesinden bir kare. Petrol’ün eski futbolcularından olan Necdet Fırat, Cahit, Burhan Kaynak, merhum Halil Türe, Veysi, kardeşi Nevzat Fırat ve Yaşar Sessiz'le objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim