Barış Arslan

*1955 Yılında ‘Belde’ olan Batman’da o dönemlerde sadece İluh vardı, bir de ülkenin ilk rafinerisi konumundaki Batman TÜPRAŞ dibindeki Akyürek Mahallesi eski petrolcülerin kaldığı semtti. Tam 49 Yıldır eğitimde olan Batman Lisesi’nde yetişen öğrenciler, o tarihi binanın girişinde mezuniyet hatırası için fotoğraf çekmeyi bir gelenek haline getirmişlerdi. Batman’ın çekirdeği olan İluh’ta evlerin çoğu kerpiçti. İşte Batman’ın sararan kareleri.

BATMAN’IN BELDE DÖNEMİ

Yıl 1955. Ülkenin ilk rafinerisi konumundaki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde bacanın tüttüğü yıldı. İluh tepesi dışında Batman’ın yerleşim birimi yoktu. İluh deresinin geçtiği güzergah etrafında tek bir konut bulunmuyordu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu şimdi ki alanda sadece Rafineriye giden bir yol vardı. Rafineriye komşu olan semt ise Akyürek’ti. Çoğu yarı beton yarı kerpiç ev çatıları ise kiremittendi.  

BATMAN LİSESİ HATIRASI

1968-69 Eğitim-öğretim yılından beri eğitim-öğretimde olan Batman Lisesi’nde mezun olanlar, okul girişinde hatıra fotoğrafı çekmeyi bir görev bilirlerdi. Yıl 1983. Dönemin mezunlarından bir kare. Ramazan Gönülaçar, Ercan Akın, Mustafa Alatürk, Orhan Oran (ayaktakiler), Muzaffer Arı, Bülent Yeşilmen ve Cemal Evrensel (oturanlar) objektiflere böyle poz vermişti.

KENAR MAHALLELER BÖYLEYDİ

1960 ila 70’li Yıllarda Batman’ın kenar mahallelerinde İluh’un çevresinde manzara böyleydi. O dönemler evlerin çoğu kerpiçti. Çamurdan sokaklar geçilmezdi. Kerpiç evler kışın sıcak, yazın ise serin olurdu. Şimdi o evlerin yerini tamamen beton-briket konutlar aldı. Batman’ın o eski kerpiç evleri son 30 yılda kayboldu.

BATMAN ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ

Yıl 1965. Burası Site Ortaokulu’nun bahçesi. Bir zamanlar ortaokul öğrencileri kılık-kıyafet yönetmenliği gereği şapkalarıyla okullarının yolunu tutardı. Aralarında Batman’ın eski fotoğraf sanatçılarından Kemal Tapan’ın da bulunduğu karede, ortaokul öğrencileri kravat kadar şapkalarını da takmadan okula alınmazlardı. İşte sınıflara girmeden önce kafalarındaki şapkalarıyla bekleyen o eski öğrencilerin çoğu şimdilerde 65 yaşın üstünde. Aralarında bazı simalar belki de hayatta değil.

Editör: TE Bilişim