Barış Arslan

*Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, Almanya-Münih’teki Belediye binası projesini 60’lı yıllarda Batman’da uygulamıştı. Gercüş ilçesinin Kırkat köyü ağalarının 1940’lı yıllardaki hatıra kareleri bir dönemler giyimleriyle ne kadar şıklık içinde olduğunu gösteriyor. İşte 1800’lü yıllardaki Sason ilçesinin tarihi karesinin de içinde bulunduğu dört farklı fotoğraf.

60'LI YILLARDA BELEDİYE BİNASI
1955 Yılında Batman Belediyesi Cumhuriyet meydanındaydı. Yaklaşık 5 yıl süreyle şimdi ki ‘Öncü Eczanesi’ yerinde hizmet veren Belediye’ye modern bina kazandıran isim ise merhum Belediye Başkanı Sait Ramanlı idi. 1960’lı yıllarda Almanya’ya seyahat eden Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Ramanlı, Almanya-Münih’te o dönemlerde gördüğü Belediye binası projesini şimdi ki 2000 İş merkezi yerinde hayata geçirmişti. İki katlı bina, bahçe ve çevre düzenlemesiyle örnek bir yapı idi. 1992 yılına kadar hizmet veren o bina yıkıldı. Bu fotoğrafta binanın önünde Jeep marka araçları, Başkan ve ünite müdürleri kullanıyordu.

KIRKAT’IN AĞALARI ŞIKTI
Yıl 1940. Gercüş ilçesinin Kırkat köyünde yaşayan dönemin ağaları şıklıkta yarışırlardı. O dönemde yöresel kıyafetleri tercih eden Kırkat köyünde dönemin ağaları, kravat takmayı tercih ederdi. İşte o tarihlerde Batman yöresinin yöresel kıyafetlerini gösteren kare. Folklor yarışmalarında Batman’ın kendine özgü bu kıyafetlerin yerini ise başka şehirlerin kıyafetleri alması tartışma konusu oldu. O ünlü ağaların çoğu hayata veda etti.

1800’LÜ YILLARDA SASON

2973 Yükseklikteki Mereto dağının dibindeki yerleşim birimi Sason’du. Şimdilerde nüfusu 11.100’e çıkan Sason, 1800’lü yıllarda küçücük bir yerleşim birimiydi. 74 Yıl önce Belediyeliğe kavuşan Sason’un eski mezarlığı şimdilerde ilçe merkezinin ortasında kaldı. Doğasıyla ünlü Sason bir başka güzel ‘ilçe’ olduğunu yıllar öncesinden bu kareyle kanıtlamış gibi.

ESKİ KOLEKSİYONLAR TARİH OLDU

Batman’ın eski esnafları bir dönemler sigara koleksiyonlarıyla adlarından söz ettirmişlerdi. Uzun bir süre önce yaşama veda eden beyaz eşya tamircisi merhum Recep Eryılmaz, evinin köşesine sigara koleksiyonu yapmıştı. Bahar sigarasından Asker, Harman, İnci vb. gibi birçok il’den topladığı eski sigara paketlerinin koleksiyonunda bulunduran sigara tiryakisi merhum Eryılmaz’dan geride bu sigara koleksiyonu kaldı.

Editör: TE Bilişim