Barış Arslan

*1970’li Yıllar Batman’ın gelişmeye başladığı dönemdi. Petrol kasabası büyüyordu ama şehrin dinamikleri de aktivitelerle adlarından söz ediyordu. 70’li yıllarda futbol takımı sayısı bu kadar değildi ama amatörce yapılan ‘Kaymakamlık turnuvaları’ izlemeye değerdi. Batman’ın ilk mekânları arasında yer alan ‘Kent kıraathanesi’ Cumhuriyet caddesinin olmazsa olmasıydı.  İşte şehrin eski kareleri…

BURASI KENT KAHVESİ

Yıl 1973. Burası Cumhuriyet Caddesindeki şimdi ki ‘Altınbaşak Oteli’nin bulunduğu yer. O zaman Kent Otelinin zemin katı yine otelin adını taşıyan kıraathaneydi. Dönemin Batman gençliği İspanyol paçalı ve uzun saçlarıyla filinta gibi delikanlılardı. Aralarında Batman’ın bir dönemler yardımseverliğiyle bilinen ve başarılı işadamı merhum Mustafa Aba, Giyimci Reşit Türkay, Tekel emeklisi Ayvaz Yasak ve Batmanlı Ata objektiflere poz verirken o ölümsüz karenin bulunduğu o Kent oteli hala gözümüzde canlanır gibi oluyor. İşte o tarihi günlerden bir kare.

ÇELİKSPOR’DA KİMLER FORMA GİYMEDİ Kİ

Yıl: 1975-76. TPAO’nun emektar sahasında Kaymakamlık turnuvasında Çelikspor şampiyon olmuştu. Batman’ın mahalli takımlarından Çelikspor’da forma giyen dönemin futbolcularından bazıları turnuva öncesinde hatıra karesini çekerken, aralarında şimdi ki SP Batman Belediye Başkan adayı İlhami Işık, Duran Yasak, Enver Şeker, Muzaffer Tunç, Cano Kayhan ve Kadir Çelik, Kulüp Başkanı Ayvaz Yasak, Aziz Ekinci ve İsmail Akat gibi Batman’ın eski gençleri forma giymişti.

EMEKTAR FUTBOL SAHASI

Akyürek, Yenimahalle, Raman ve Site gibi eski mahallerde oturan ailelerin çocuklarının kurduğu Çelikspor, mahalli takımlarının gözde ekibiydi. Amatör takım sayısının iki elin parmak sayısı kadar az olduğu eski Batman’da, Kaymakamlık turnuvaları yüzlerce genci futbolla buluştururdu. İşte Çelikspor’da dönemin eski futbolcularından bir kare.

90’LI YILLARIN BATMAN’I

Batman yeni ‘İl’ olmuştu. Şimdi ki Worldmar AVM yeri un fabrikasıydı. Atatürk parkı yine yeşilliğiyle Batmanlıların uğrak yeriydi. Petrol şehrinin sembolü olan at başı Bozooğulları otelinin bulunduğu kavşaktaydı. Kültür iş merkezinin kaba inşaatı yeni tamamlanmıştı. Esentepeye açılan Turgut Özal güzergahında çok katlı apartmanlar yeni yeni yükseliyordu. İşte 90’lı yılların gözde bulvarından bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim