Barış Arslan

*2000 Yılında dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü idi. Batman’a geldiğinde soluğu Aydınkonak’taki semt sahasında alan eski Bakan Ünlü, amatör sporcuların sorunlarını dinleyen tek Bakandı. Önceki gün hayata veda eden eski Bakan Ünlü, Batman’daki sporculara forma jestinde bulunmuştu. Petrol şehrinin dününe ait farklı kareleri İluh’un nereden nereye geldiği gözler önüne seriyor.

ÜNLÜ’NÜN BATMAN HATIRASI

Eski Gençlik ve Spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, amatör spora kattıklarıyla hatırlanacak. Yıl 2000. Kış mevsimine amatör spor müsabakalarının yapıldığı Aydınkonak sahasına dönemin Valisi İsa Parlak ile birlikte giden Bakan Ünlü, çamur deryasında oynanan müsabakaları izleyince objektiflerimize böyle yansımıştı. O Bakan, şimdi aramızda yok ama geride bu karesi kaldı.

FUTBOLCU KASIM, BAKAN’I TERLETMİŞTİ

Uzun yıllar Batman Belediyespor, Akça ve Gençlerbirliği’nde forma giyen Kasım Onat, amatör müsabakalarını izlemeye gelen eski Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü’ye amatörlerin içinde bulunduğu manzaraya dikkat çekmişti. Çamur deryası olan Aydınkonak sahası ile amatör takımlarının imkânsızlıklarına dikkat çeken Kasım Onat, Bakan merhum Ünlü’yü terletince araya giren ASKF Başkanı Mahmut Akyol ve ASKF temsilcisi Enver Kardaş, amatörlerin içinde bulunduğu sorunları anlatmıştı. İşte Aydınkonak’ta o ilginç sohbetten bir fotoğraf.

70’Lİ YILLARIN MEYDANI

Yıl 1970. Batman’ın Cumhuriyet meydanının halini anlatan siyah-beyaz fotoğraf. O dönemlerde şehrin iki bankası komşuydu. Şimdi ki Gör pasajının yeri Ziraat Bankasıydı. Hemen bitişiğindeki iki katlı İş Bankası ise daha modern idi. O dönemlerin meşhur faytonları ve ağır iş makineleri sayılan kamyonlar iş beklerken, az ötedeki Atatürk büstü önünde amelelerde günlük yevmiyeleri için iş bulma derdindeydi. İşte Batman’ın kasaba halini hatırlatan kare.

BURASI DA TURGUT ÖZAL BULVARI

Şimdiki kuşak bu kareye inanmaz ama burası şehrin kalbi konumundaki Turgut Özal bulvarı. Şimdi ki marka mağazalar, AVM’ler ve modern iş merkezlerinin olduğu Turgut Özal bulvarı, 45 yılda öyle bir değişti ki inanılması güç. Şimdi ki Mado tesislerin bulunduğu Shell akaryakıt istasyonu şehrin ilk benzinliğiydi. Endüstri Meslek Lisesi ise bahçedeki ağaçlarıyla dünün Batman’ın dan hiçbir özelliğini kaybetmemiş. İşte düşündüren ve hüzünlendiren eski Batman’dan bir kare.

Editör: TE Bilişim