Barış Arslan

*Batman’ın ‘il’ şenliği etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Cumhuriyet meydanında tarihi bir konuşma yapmıştı. Yanında dönemin ilk Valisi Tuncer Perçinler, Milletvekili Kutbettin Hamidi ve Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Cumhuriyet meydanında Batmanlılara seslenen reformist lider Özal; ”Batman, Güneydoğu’nun incisi olacak” diye mesaj vermişti. İşte Batman’da belleklerde yer edinen eski kareler…

MEYDANDA TARİHİ AN

Tarih 16 Mayıs 1990. Batman’ın resmen ‘İl’ olduğu tarihte düzenlenen ‘il’ şenliği etkinliğinden bir kare. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman’ın ilk Valisi Tuncer Pençinler, Batman eski Milletvekili Kutbettin Hamidi ve Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, meydandaki o coşkulu kitle karşısına çıkmışlardı. Platformda Batmanlılara seslenen Cumhurbaşkanı Özal, Batman’ı memleketi Malatya kadar sevdiğine vurgu yapmıştı. Batman’ın kısa bir sürede Diyarbakır’dan sonra bölgenin incisi olmaya aday olduğunu anlatan merhum Özal’a, o ana tanık olan Batmanlılar gecenin geç saatlerine dek alkış tutmuştu. O tarihi karede Özal konuşurken, Hamidi kardeşler ile ilk Vali Tuncer Perçinler de objektiflerimize böyle yansımıştı.

SES YARIŞMALARINDA SANATÇILAR BELİRLENİRDİ

90’lı yılların başına kadar Batman’da genç yetenekler, ses yarışmalarında keşfedilirdi. Batmanlı sanatçılardan Bayram Kalkan’ın da aralarında bulunduğu eski sanatçılardan jüri üyeleri oluşurdu. Yerel gazeteler ve bazı organizasyon şirketlerinin düzenledikleri amatör ses yarışmalarına yüzlerce genç katılırdı. 1990 yılında Batman Öğretmenevi’nde bir ses yarışmasında yetenekli bir genç mikrofonda şarkı dillendirirken, diğer adaylarda sıranın kendilerine gelmesini beklediği anda o heyecanlı gençlerin karesi.

AŞÇILARIN OKULU TPAO İDİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın mutfağında bir zamanlar çalışmak ayrıcalıktı.  Beyaz Saray, Kristal Park ve TPAO restaurant’ta ünlü aşçılar vardı. Halen Çömçe lokantasının işletmeciliğini yapan Abdulmenaf Turan usta, yıllarca Beyaz saray ile Kristal Park’ın mutfağında görev yaptı. TPAO’nun mutfağında çalışan bir başka emektar aşçı ise emekli olduktan sonra Telekom bitişiğinde açtığı lokantasında müşterilerine çiğköfte hazırlığını yaparken objektiflerimize böyle yansımıştı. Aşçıların okulu olarak bilinen TPAO, bir zamanlar Bolu’dan da kebap ustaları getirirdi.

DAKTİLO İLE HABER HAZIRLAMAK

Burası Batman Çağdaş’ın uzun yıllar yayın hayatını sürdürdüğü Gülistan caddesindeki gazete idare bölümü. Daktilo başındaki isim ise ömrünün yarısından fazlasını gazetecilikle geçiren Arif Arslan. Yıl 1991. Hürriyet Gazetesi Batman Muhabirliği sürdüren Arslan, ulusal basına hazırladığı haberleri önce daktilodan geçirir, ardından da Diyarbakır bürosuna gönderirdi. İşte 30 yıl önce gazeteciliğin ne ilkel şartlarda yapıldığının bir karesi.

Editör: TE Bilişim