** Batman’ın ilçelerinde fıstık yetiştiriciliği her geçen yıl artış sağlıyor. En çok üretilen fıstığı, üzüm ve ceviz takip ediyor. Yıllık 2200 ton fıstığın elde edildiği fıstık, en çok Beşiri ilçesinde yaygınlaştı.

FISTIK, BİRİNCİ SIRADA
Son 5 yılda Batman’da fıstıkçılık yaygınlaştı. Beşiri başta olmak üzere diğer ilçelerde üreticinin yöneldiği fıstıkta Batman geneli yıllık 2.200 ton verim sağlanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, her yıl fıstıkta 3-4 bin dönüm arazinin arttığını belirterek: “Meyve yetiştiriciliğinde fıstık ilk sırada yer alıyor. Fıstığın getirisi yüksek. Batman’da çorak ve susuz arazilerimiz, fıstık yetiştiriciliğinde oldukça uygun. Üreticiler, son yıllarda fıstığa iyice yöneldi. Fıstık üretimini sırasıyla üzüm, ceviz ve badem takip ediyor. Fıstıkta ağaç başına 5-10 kilo ürün alınması bekleniyor” dedi.

375 BİN ADET FİDE DAĞITILDI
Geçen yıl fıstık üreticilerine 375 bin adet fıstık fidesi dağıttıklarına da dikkat çeken İl Müdürü Kıyas: “Fıstıkçılık kent merkezi hariç bütün ilçelerimizde gelişmeye başladı. Her yıl daha da yaygınlaşıyor. Geçen yıl 375 bin adet fıstık fidanı dağıttık. 2002-2017 yılları arası üretim miktarı, 440 tondan 2200 tona yükseldi” dedi. Öte yandan fıstıkçılığın en yaygın olduğu Beşiri ilçesine bağlı Yalınkavak, Değirmenüstü, Yarımtaş, Akbağı, Yenipınar, Üçkuyular, Oğuz, Kışlacık, Alaca, Kesiktaş, Kütüklü ve Onbaşı mezrasında fıstık ekiminin yapıldığı en yaygın araziler. Ağustos sonlarında hasadına başlanacak fıstıkta yüksek rekolte bekleniyor. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim