*Mısır hasadından sonra tarlaların ateşe verildiği yörede, bu yıl Batman ve çevresinde anız yakmalarda düşüş olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, “Batman’ın üzerini kaplayan dumanlar komşu Bismil ilçesindeki anız yangınlarıdır” dedi.


ANIZ TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİYOR”

Batman’da olduğu gibi bir çok ilde ‘anız’ yakmaların son bulmasına yönelik çalışmalar sürerken, Batman ve çevresinde bu yıl anız yakma vakalarında büyük düşüş oldu. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, anız yakma vakalarının hasattaki verimi düşürdüğüne dikkat çekti. Doğan, şöyle konuştu; “Batman ili ve komşu il’lerin çevre ilçelerinde her sene buğday, arpa ve özelikle mısır hasadından sonra yakılan anızlardan kaynaklı hava kirliliği hem insan hayatı ve sağlığını, hem de çevre kirliliğine yol açtığı gibi, topraktaki bir çok yarayışlı bakteri, mikro organizma ve yarayışlı canlıları yok etmekte, toprağın biyolojik, kimyasal ve organik bünyesini bozuyor.”

BATMAN, DUMANALTI OLUYOR”

Anız dumanlarının çoğunun komşu ilçe Bismil’den geldiğini belirten Doğan, “Toprağın bünyesinin bozulması demek üretimde önemli oranda azalama yaşanacak demektir. Çiftçilerimizin özellikle buna dikkat etmeleri gerekiyor. Mısır yetiştiriciliği yapılan komşu Bismil ilçesindeki anızların yakılması yüzünden Batman duman altında kalıyor. Anız yangınlarından oluşan dumanların yüzde 60-65 oranında Bismil’deki anız yangınlarından kaynaklanıyor” dedi.

ANIZ YANGINLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR”

Batman’da bir dizi toplantı ve eğitim yapılmasına rağmen anız yakma olaylarının önüne geçilemediğini söyleyen Genel Sekreter Doğan, “Bu yıl yine Batman Ziraat Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlar bir çok köyde çok sayıda çiftçi ile bilinçlendirme çalışması yapmasına rağmen yine de anızlar yakılıyor. Anızların başlıca yakma sebebi ise çiftçinin hasattan sonra toprağını anızdan dolayı istediği kıvamda sürüm yapamamasıdır.

Batman hava sirkülasyonun olmaması ve Batman yerleşim yerinin çevreye göre daha çukur sayılabilecek bir alanda oluşundan dumanlar şehir merkezinde toplanıyor” diye konuştu.

DUMANLARIN YÜZDE 65’İ BİSMİL’DEN”

Genel Sekreter Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Batman’ın anız dumanlarından kaynaklanan sorunu ise yoğun olarak mısır yetiştiriciliği yapılan komşu ilçe Bismil’deki anızların yakılmasındandır. Anız yangınlarından oluşan dumanların yüzde 60-65’i Bismil’deki anız yangınlarından kaynaklanıyor. Anız yakmalarının önüne geçilmesi için anız bozmanın yapılması için akaryakıt desteğinin çiftçiye sağlanmasıdır. Eğer çiftçiye tarım Bakanlığınca ‘tarla anızı bozma işlemleri’ için akaryakıt desteği verilirse, çiftçi anızı yakmaktan vazgeçeceğini düşünüyoruz. Çünkü çiftçi masraftan kaçınmak için kolay olan yola başvurup taşınmazı yakıyor.” (Reşat YİĞİZ)

Editör: TE Bilişim