**Yasak olmasına rağmen bu yıl da hasad sonrası yakılan mısır anızları çevre felaketine çanak tutuyor. Zaman zaman kenti kaplayan sis ve duman, insanların nefes almasını güçleştiriyor. Şu günlerde şehrin dört bir yanındaki  “Anız değil, toprağımız yanıyor” yazılı uyarılara aldırış eden yok...

**Anız yakan çiftçilere ceza kesiliyor ama bir çok çiftçi, bu gelenekten vazgeçmiyor. Mısır hasadının sürdüğü şu günlerde Batman ovasında bazı çiftçiler ne yazık ki anız yakmaya devam ediyor...  

CEZASI VAR AMA DİNLEYEN YOK
Batman Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri uyarıyor;
“Anız yakan çiftçilere dekar başına 40.87 lira ceza kesilecek. Anız yakanı yerleşim bölgesine yakın yerlerde gerçekleşirse bu ceza 5 katına çıkacak.”
Bu uyarılar hemen her yıl yapılıyor.
Batman ovasında bu yıl 70 bin ton mısır hasadı bekleniliyor.
Mısır üreticileri şu günlerde TMO’nun yolunu tutuyor ama hasadı topladığı tarlada ne olup ne bittiğinden haberi yok.
Batman’ın dört bir yanı mısır ekili alanlarla çevrili.
Hasad kaldırıldıktan sonra siz seyredin manzarayı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘anız yakma’ sürecinde hava kirliliğiyle ilgili ölçümlere dikkat çekiyor.

HAVA KRİTİK AŞAMADA
Mısır hasadı başlamadan önce Mayıs ayında 35-65 mikrogram/metreküp arasında değişen hava kirlilik oranları ‘hassas durum’ olarak tanımlanan 110 ile 150 mikrogram/metreküp seviyesine kadar yükseliyor.
Hava kirlilik değeri 120 mikrogram/metreküpü aşarak uzun süre böyle seyrederse insan sağlığı açısından ‘kritik’ aşamaya geçilmiş olacak.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü İl Müdürlüğü ekipleri, anız yakan çiftçilere dekar başına 40 lira ceza kesiyor.
Anız yakımı yerleşim bölgesine yakın yerde gerçekleşirse; bu ceza tam beş kat artıyor.
Fakat kimsenin bu cezalara aldırış ettiği yok.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, ne yazık ki denetimde yetersiz.

ESKİ GELENEKTEN VAZGEÇMİYORLAR
Mısır hasadının sürdüğü şu günlerde Batman ovasında bazı çiftçiler, nedense anız yakma geleneğinden vazgeçmiyor. Üretici örgütleri ‘anız yakımı’nı önlemek için sap parçaları makinesi kullanmasını öneriyor.
Çiftçiler bu işlemlerin primlerle desteklenmesini istiyor.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, ‘anız geleneği’nin artık terk edilmesinin gerektiğinin altını çiziyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, kentte bazı noktalardaki hava kirliliği oranlarıyla ilgili ölçüm istasyonlarının bulundurduğuna dikkat çekiyor.
Anız yakmadan önceki Mayıs ayında kentteki ‘hava kirlilik’ oranlarının insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlarının bulunmadığına işaret ediyor Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri;
“Geçen yıl bazı çiftçilere para cezası uygulandı. Ekiplerimiz denetim yapıyor. Hava kalitesini ölçen istasyonlar incelendiğinde anız yakımının artığı bu ayda kirletici parametrelerinin Mayıs ayına göre daha fazla konsantrasyonda olduğu görülüyor.”

UZMANLARDAN UYARI
Anız yangınları ‘Sağlık’ riskini de beraberinde getiriyor.
Bir uyarı da uzmanlardan;
“Anız yakımı önlenmeli. Çünkü havadaki oksijeni düşürüyor. Çevre ve doğaya zarar veriyor. Anız yakılması fazla hastalığa neden olabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar mümkünse dışarı çıkmamalı. Çıkılacaksa maske takılmalı ve evlerde camlar kapatılmalı.”
Çevre, doğayı ve insan sağlığını tehdit eden anız yangınlarıyla ilgili bir uyarı da Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan’dan geldi.
Bakın Doğan, neler diyor;
“Anız yangınlarında görülen kısmı bir de görülmeyen yanı olan böcekler, kaplumbağalar gibi canlılar da telef oluyor. Çiftçiler, hasad atıklarından kurtulmak isterken, çok fazla yaban hayvana zarar veriyor.”
Yaz mevsiminde hasad sonrasında kalan anızları nedense çiftçi yakıyor ve bunun sonucunda aslında doğada büyük katliam yaşanıyor.
Anız ateşiyle yanan yada anız ateşinin oluşturduğu dumanlardan etkilenip elektrik tellerine, direklerine çırpınarak yaralanan leylek ve yabani kuşların, o manzarası görenlerin tüylerini diken diken ediyor.
Artık bu ilkel anız yakma geleneğini terk etmenin zamanı geldi, geçti.