Geçen yılın son haftasında TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, yerli petrol üretimi yapan tek rafineri konumundaki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin geleceğiyle ilgili talihsiz bir açıklama yapmıştı. Ham petrol fiyatlarıyla ilgili düzenlemenin TBMM’de geçtiği takdirde; ülkenin en eski rafinerisi olan TÜPRAŞ Batman’ın kapatılabileceğini söylemişti.

O petrol yasası da Meclis’ten geçti. Şimdi gözler TÜPRAŞ’ta… Bakalım, TÜPRAŞ’ın en yetkili ismi Yelmenoğlu’nun, “Teklif meclisten böyle geçerse Batman’ı kapatmak zorunda kalırız” açıklamasının bir kez daha blöf olup olmadığı da ortaya çıktı…

GÖZLER TÜPRAŞ’TA
2018 Aralık ayının son haftasında TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin ‘kapanabileceği’ ile ilgili gelişmeleri hepimiz izledik.
TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, hampetrol fiyatlanmasıyla ilgili düzenlemeleri içeren yeni yasanın TBMM’den geçtiği takdirde ‘Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’ni kapatabileceklerini açıklamıştı.
Koç Grubuna yılda en azından 15 milyon dolar kazandıran Batman Rafinerisi’nin ek maliyet nedeniyle karlı olarak çalıştıramayacaklardan bu ülkenin ilk rafinerisinin bacasının tütmeyeceğini belirtmişti Yelmenoğlu.
Bu önemli konuyu tam bir hafta süreyle gündemde tutarken, Batman Milletvekili Ziver Özdemir’in “Batman Rafinerisini kapatmaya kimsenin gücü yetmez” şeklindeki açıklamalarına Oda ve STK temsilcilerinden büyük destek gelmişti.
Milletvekili Özdemir, Genel Müdür Yelmenoğlu’nun, açıklamalarını ‘blöf’ olarak nitelendirmişti.
Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz’la Batman Rafinerisini konuştuk.
Sendika Başkanı Kaygusuz’un, bu konudaki mesajı netti:
“Özelleştirme sırasında ve sonrasında gündeme geldiği üzere Batman Rafinerisinin çeşitli vesilelerle bir tartışma konusu olmaktan çıkarılmasını talep ediyoruz.”
Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Batman Rafinerisinin artık tartışma malzemesi yapılmasından rahatsızlık duyduklarını belirtiyor: “Bu tartışmalar hem bizi hem de rafineri işçilerini son derece üzmektedir. Kapanma konusu giderek Batman şehrimizi etkileyecek bir tehdit biçimini almaktan ötürü çalışma barışına da zarar vermektedir…”
Milletvekili, Petrol-İş Sendikası, Oda ve STK temsilcilerinin, Batman Rafinerisi ile ilgili tavrı ortada. Bu ülkenin ilk rafinerisinin kapatılamayacağı gerçeği var.

YERLİ HAMPETROLÜ İŞLEYEN TEK RAFİNERİ
Bu bölgede çıkan ham petrol üretimi yapan tek rafinerinin kapatılmasının olumsuzluklarını burada dillendirmenin gereği yok.

2007 Yılında özelleştirilen TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin, Koç grubuna kazandırdığı kar oranını da lütfen Genel Müdür Yelmenoğlu açıklasın.

TÜPRAŞ Batman Rafineri’sinden emekli olan uzman petrolcüler ile eski Sendikacılar, ülkenin ilk rafinerisiyle ilgili verdikleri mesaj anlamlı:

“Buradan tüm Batmanlıların bilmelerini isteriz. Petrol şehri ile bölgeye mal olmuş Batman Rafinerisinin kapatılması öyle kolay bir iş değil. Eğer TÜPRAŞ, bu rafineriden kazanmıyorsa, 1986 yılı öncesinden olduğu gibi bu tesis tekrar TPAO bünyesine alınsın. Böylesi hassas bir rafinerinin kapatılabileceği şeklindeki açıklamalar doğru değil…”

Evet, Türkiye’de yerli petrol üretimi yapan ve buradan çıkarılan asfaltı ülkenin dört bir yanına satan Batman TÜPRAŞ, zarardaysa Koç Grubu bunu Batmanlı işadamlarına satsın… Batmanlı, artık iki de bir bu önemli rafinerinin malzeme yapılmasından rahatsız… Odalar da STK’lar da buna karşı… Neden Batman Rafinerisi kadar petrolün olmadığı Kırıkkale Rafinerisi gündeme getirilmiyor… Eğer kapanacaksa o da Kırıkkale Rafinerisi olmalıdır. 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in, Batman Rafinerisi’ne yapılması gereken üniteleri o Rafineri’ye kazandırdığını herkes biliyor.

Biz hemen her dönemde ‘kapatılacağı söylenen’ Batman Rafinerisinin malzeme yapılmasına karşıyız. Bu memleketin ilk bacası olan bu Rafineriyi de çok önemsiyoruz. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin bir kez daha tartışma konusu olmasına karşı olduğumuzu her platformda dile getireceğiz.

Tüm Oda ve STK temsilcilerinin de ortak görüşü; Koç grubundan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne yeni üniteler kazandırmasıdır. Geçen hafta TBMM’den o petrol yasası da geçti.

Şimdi TÜPRAŞ’ın yetkili ismi Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’na soruyoruz;

“TÜPRAŞ Batman Rafinerisini kapatacak mısınız?”