Bizler eli kalem tutan ve yerelde köşe yazıları yazanlar olarak bu kentin pek çok sorunlarını gündeme taşıyıp, çözümüne katkı sunmaya gayret ediyoruz. Bu bizim asli görevimiz. Dikkat çektiğimiz birçok sorun il yöneticilerimizi ilgilendiriyor.

Valilik, Belediye, ilgili resmi kurum ve kuruluşları ilgilendiren sorunlara dikkat çekerken, vicdani açıdan da rahat ediyoruz. Çünkü sorumluluk bilinciyle görevimizi yaptığımıza inanıyoruz.

Gündeme taşıdığımız sorunların üzerine gidilmesi halinde bizim şahsi bir dünyalık kazancımız olmuyor. Çünkü gündeme taşıdığımız sorunlar toplumsaldır.

Gündeme taşıdığımız, kentimizi ve toplumumuzu ilgilendiren bazı önemli sorunların üzerine gidildiğini, ilgililerin çözümü için çaba gösterdiklerini de biliyor ve gözlemliyoruz. Kurumların görevlerini yaparak dikkat çektiğimiz sorunların üzerine gitmesi ardından bazı bilgilendirmeler yaptığımız(Duyarsız kaldıklarında ve sorunların üzerine gitmedikleri zamanlarda eleştirilerden kaçınmadığımız hususu) da malumunuzdur.

Köşemde gündeme taşıdığım pek çok sorun için çok sayıda örnek de verebilirim. Az da olsa sorunların çözümüne katkı sunduğumuz için seviniyoruz.

VALİ DENİZ; “HER YAZININ GEREĞİ YAPILIYOR”

Bir süre önce kentimize sığınan Suriyeli engelli hastaların durumlarına bu köşede dikkat çekmiş ve Sayın Valimizden özellikle duyarlılık talebinde bulunmuştum. O yazımdan kısa bir hatırlatma: ‘Ramazan ayının son günlerinde Suriyeli bazı engellilerin sıkıntılarını yerinde gözlemledim. Zira yaşama mücadelesi veren aileler gerçeğine tanık oldum…

Batman Cumhuriyet Meydanına yakın Çarşı Mahallesi 703. sokak, no: 29’da ikamet eden 35 yaşındaki Meryem Hüseyin adlı MS (Multipl Sekleroz) hastası bir bayanın durumundan söz etmek istiyorum…

Dar sokaktaki harabeye binanın ikinci katında durumu çok kötü olan bir hastanın yaşadığını duyduğumda bir MS hastası ile karşılaşacağımı beklemiyordum. Henüz 35 yaşında olan ve evlenmemiş bir genç kızın acı dramına tanık oldum…

Gazetemizin spor yazarı merhum Metin Kanağı hocayı da, genç yaşta bu hastalıktan kaybetmiştik. Bu genç Suriyeli hastanın acilen tedavi olması gerekiyor. 12 yıl önce Suriye’de MS teşhisi konulmuş ve ülkede tedavisinin yapılamayacağı konusunda rapor verilmiş Meryem Hüseyin, düzenli tedavi olamadığı için artık çok büyük acı çekerek, duvarlara tutunarak birkaç adım yürüyebiliyor. Hastanın sağlık kurulu raporunu da gördüm. ‘Ağır engelli’ hanesinin karşısında ‘evet’ ifadesi vardı. Normalde bu vatandaşımız olsa engelli maaşı alacağı gibi, evde bakımdan da faydalanır, bakıcısına 860 TL ödenirdi. Bunlara bir maaş ödenmiyor. Hayat hikayesini dinlediğim Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedaviye ihtiyacı var. Meryem kardeşimizin kardeşi Almanya’da. Ancak yurt dışına çıkışı için kendisine yardım edecek kimseler yok…’

http://www.batmancagdas.com/suriyeli-engelli-hastalarin-dramlari-makale,12029.html

Köşemdeki değerlendirme ile yetinmemiş, Sayın Valimizin Batman Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde de meseleyi gündeme taşımıştım.

Cemiyette sorularımıza ve kimi kurumsal eleştirilerimize cevap veren Valimiz, “Şunu biliniz ki her yazının gereği yapılıyor. Köşe yazılarında gündeme getirilen her sorunun üzerine gidiliyor, ilgili resmi kurum ve kuruluşlara gerekli talimatlar tarafımdan veriliyor” demişti.

Önceki gün Valilik Basın Müdürümüz Sayın Süleyman Genç, beni telefonla arayarak, köşemde gündeme getirdiğim bazı Suriyeli engelliler hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Basın Müdürümüz Genç, “Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in talimatlarıyla Suriyeli engelli hastalar için bazı girişimlerimiz ve kurumlar arazı bazı yazışmalarımız oldu. Bu konudaki kurumsal çalışmalar devam edecek. Ayrıca resmi yazı ile de gazeteniz bilgilendirildi” diye konuşmuştu.

Valilikten gazetemize gönderilen yazılı açıklamayı oldukça önemsiyorum. Hele Suriyeli MS hastası Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedavisi için gerekli çalışmanın başlatılmasından son derece mutluluk duydum.

MS HASTASI İÇİN ACİL GİRİŞİM…

Vali adına Vali Yardımcımız Sayın Mekan Çeviren imzasıyla gazetemize gönderilen 7 Ağustos 2017 tarih ve 639/9300 sayılı yazıda, Valimizin Batman Gazeteciler Cemiyeti ziyareti sırasında Suriyeli engelliler ve özellikle MS hastasının yurt dışında tedavi talebimize atıf yapılmıştı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ilgili genelgesi kriterlerine uyan yabancıların başvurularının değerlendirileceği hususundaki bilgi içeren açıklama söz konusuydu.

Tedavi gördüğüne dair gerekli sağlık kurulu, sosyal inceleme ve mülakat raporları gibi belgelerin ibraz edilmesi halinde hemen gereğinin yapılacağı belirtilmişti.

Valilik açıklamasını hemen MS hastası Meryem’in abisine ilettim ve acilen Göç İdaresi Müdürü Sayın Vahap Asma’yı ziyaret etmesini istedim.

Bilgisayarımın başında, okuduğunuz bu yazının yarısını kaleme aldığım tam da yazımın burasına geldiğimde Göç İdaresine giden Suriyeli MS hastası Meryem’in abisinden telefon geldi. Telefonun öbür ucunda Sayın Asma vardı.

Daha önce de kendisine yönlendirdiğim sayısız Suriyeliye yardımcı olan, Suriye İl Koordinasyon Kurulu’nda her zaman duyarlılığına tanık olduğum Sayı Vahap Asma, MS hastası için gerekenin yapılacağını belirtiyordu. Kendisine teşekkür ettim.

Evet, Valilikten gelen açıklama Sayın Valimizin o konudaki duyarlılığının bir somut göstergesiydi. Valimizin gündeme taşıdığımız her soruna duyarlı olması, cemiyetteki sohbetimizde dikkat çektiğimiz Batman’a sığınmış savaş mağduru Suriyeli engelliler ve özellikle MS hastası Meryem için gereken girişimi başlatmasını takdirle karşıladım. Kendisine teşekkür ediyorum.

Suriyeli engelliler için ilgili resmi kurumların envanter çıkararak özellikle hayatı kolaylaştırma konusunda gerekli adımları atmaları için de talimat vermesi beklentimi ifade ediyorum. Batman’da tahminime göre 100’den fazla ağır engelli var. Bunların tedavisi, ilacı için gereken yapılıyor. Ancak bakımları, maişetleri-geçimleri kolay değil. Onlar için pozitif ayrımcılık yapılması, düzenli gıda desteğinin sağlanması, hasta bezi gibi ihtiyaçlarının karışlanmasında da büyük yarar vardır. Daha rahat bir yaşam için inşallah hepimiz görevimizi yapacağız.