Dünden devam

Yıllardır anız hasadından sonra ateşe verilen tarlalardan yükselen dumanlar halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi, milyarlarca canlının da hayatına mal oluyordu…

Sınırları aşan dumanlar gerçeğini dikkate alan Valimiz sayın Hulusi Şahin, bir ilke imza atarak Bismil’de etkinlik düzenledi.

Bu etkinliğe davet edildiğimden, izlenimlerimi sunmak istiyorum. Dünkü yazımda Sayın Valimizin duyarlılığı ile ilgili değerlendirme yaparken, konuşmasından özetler de sunmuştum.

Toplantı oldukça verimli geçmişti.

Sağlık ve Çevrecilik Derneği Başkanı Sayın Sıtkı Güneş ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa’nın özellikle davet edilmeleri, Sayın Valimizin Çevrecilere değer verdiğinin bir göstergesiydi.

Bismil’de binlerce dönüm araziye sahip büyük çiftçiler de toplantıya davet edilmişti.

Vali Sayın Hulusi Şahin, Batman Ziraat Odası Başkanı Sayın Nizamettin Aydiş’e, Batman’da hayli azalan anız yangınlarını hatırlatırken, bu durumdan çiftçilerin zararlı mı, karlı mı çıktığını sordu.

Aydiş, çiftçilerin çok daha karlı çıktığını söyledi. Vali Şahin, çiftçiler anız yakmadıkları zaman daha karlı çıkıyorlarsa, hangi akılla topraklarını ateşe verdiklerine bir anlam veremediğini ifade etti.

**

**

MISIR ANIZLARI TOPLANIYOR…

Ülkemizin saman ithal etmesi ayıbına da dikkat çeken Vali Şahin, 15 yıl önce Antalya’da bir yabancının, “Siz Anadolu’yu hak etmiyorsunuz” şeklindeki ifadesini asla unutmadığını söyledi.

Toplantıya Konyalı bir girişimci de katılmıştı. Bismil ve çevresindeki tarlalarda mısır anızlarını toplayıp, balyalayarak geçimini sağladığını belirten Konyalı girişimci, herkesin mısır saplarına, anızlarına talipli olduğunu söyledi.

Gerçekten de Bismil’de yol boyunca balyalanmış mısır anızları dikkatimi çekmişti.

Vali Şahin, ürün anızlarının değerlendirilmesi çağrısında da bulundu.

Anız yakmanın hiçbir mazeretinin olamayacağı mesajını net veren Vali Şahin’in kararlılığı konuşmalarından anlaşılıyordu…

Dünkü yazımın sonunda ifade etmiştim. Vali Şahin, ‘cürüm işliyorsunuz’ diye de sert mesaj vermişti.

Sayın Valimiz, yasaları, insan sağlığını, doğadaki canlı kıyımını hiçe sayarak anızlarını yakanlar için habercilerin de pek anlamadığı çok anlamlı ifadeler kullandı.

“Kabahat değil, taksirli değil, ‘cürüm’ işliyorsunuz” diyerek, hayvanların yaşam hakkını yok sayan, toplumun sağlığını tehdit edenlere kesinlikle taviz verilmeyeceğini söylüyordu,

**

**

Sayın Valimizin verdiği mesajın iyice anlaşılması için ifadelerinin açılımına bakmak gerekir.

Sözlüklerdeki tanımlar şöyledir:

“Kabahat: uygunsuz, yakışıksız iş, kusur.

Taksirli suç: ‘Taksir kelime manası ile kusur işleme demektedir. Bunu biraz açarsak, tedbirsizlik, dikkatsizlik, emirlere ve verilen görevlere uymazlıktan oluşan istemeden de olsa yapılan suçlara taksirli suç denmektedir. Hafif hapis, hafif para cezası ya da kısa bir süre meslekten, zanaattan alıkonulmayla cezalandırılan hafif suç. Hatalı hareket, yanlış eylem. Taksirli suçlarda kişi eyleminden doğacak sonucu öngörmekte(tahmin etmekte), sonucu istememekte ama gerekli önlemini almamaktadır. örneğin kırmızı ışıkta geçen bir araç sürücüsü o esnada karşısına bir yaya çıkabileceğini tahmin etmekte, yayaya çarpmayı istememekte ama önlemini almamaktadır.

Cürüm... toplumun varlığını veya fertlerin menfaatlerini ağır biçimde tehlikeye düşüren veya sarsan suçlar. Bireyin veya toplumun varlığını tehlikeye düşüren, güvenliğini sarsan fiillerdir.

Cürümde hapis sürgün ağır para cezası, kamu hizmetlerinden men cezaları öngörülmüştür.”

Görüldüğü gibi Valimiz, bu ifadeleri bilinçli şekilde kullandı ve ağır cezalar verilmesi için gerekenin yapılmasını da istedi.

Vali, 100 dönüme 6 bin TL alt sınırdan ceza verildiğini, bazı hallerde cezaların beş katına çıkarılabileceği konusundaki ceza hükümlerini de hatırlattı.

Toplantıda iki çevre örgütünün başkanı da söz aldı. Birçok kişi görüş beyan etti.

Toplantıda söz aldığımda, Bismil gibi Silvan’a da gidilmesini istedim. İki yıl önce Bismil’e gidip ilçe Müftüsü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Tarım Müdürüne duyarlılık çağrısında bulunduğumuzu hatırlattım.

Özetle çok hayırlı bir etkinlik olmuştur. Bismil’de bu yıl anız yangınlarının hayli azalacağına kesinlikle inanıyorum. Gelecek yıl daha da azalacaktır. Sayın Valimizin ifadeleri ve önerileriyle yazımı bitireyim: “Anız yangınlarının zararlarını köyünüzde, çarşıda ve pazarda kısacası her yerde vatandaşlara anlatın. İnsanlarımızı irşat edelim, insanlarımızı aydınlatalım. Elbirliği ile bu meseleyi çözelim."