Ne Devlet eski Devlet ve nede yöneticiler eski yönetici. Hatta millet bile pozitif yönde bir değişim yaşıyor. Açalım ki ne demek istediğimiz anlaşılsın. Eskiden Devlet bu kadar imkân sunmazdı. Maddi durumu iyi olmayanlara dershaneler, spor tesisleri, meslek edindirme kursları, sosyal aktiviteler bunları eskiden görmüş müydük? Hayal. Ya da önceki dönem yöneticileri ki burunlarından kıl aldırmazlardı. Ama bu gün en ufak bir ihmali veya şikâyeti halk namına soran, soruşturan idareciler görüyoruz. Ama kabul edelim ki bizlerde değiştik. Sinik, korkak bir toplum yok artık.
Toplumsal Rönesans’ını yaşadığımız zamanın kıymetini bilelim. Ancak bunda emeği geçenlere de haklarını teslim etmek gerek. Bu anlamda Batman Valisi Ahmet Turan iyi bir profil çiziyor diyebiliriz. “Dürüstlük benim şiarımdır” diyen Vali bunu yaşantısında da sergiliyor. Ahmet Vali Batman için elinden geldiğince bir şeyleri yapmanın telaşında. Masa Tenisi Takımının almış olduğu şampiyonlukta sporculara Bilgisayar hediye edilmesi veya Taekwon-do da başarılı gençlere para ödülü verilmesi gibi.
Valimizin eşi Nuran Hanım’da Batmanlı çocuklar için uğraş verenlerden. Toplumsal sorumluluk gereği etkili ve yetkili kişilerin elini taşın altına koyması, imkânlar sunması gerekiyor.
Valimizin Eşi Nuran Hanımın 80. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezine ziyareti ile ilgili anekdotları sizlerle paylaşmak istedim. Sokakta çalışan yaklaşık 200 çocuk hayatın en zor yükünü en kırılgan oldukları bir dönemde sırtlamışken bir anda şefkat elini hissetmeleri, yalnız olmadıklarını anlamaları bir büyük motivasyondu.
Nuran Hanımın zaman zaman bu tür faaliyetlerini basından biliyordum ancak şahsen tanık olmamıştım. Tüm aktivasyonları tek tek ziyaret edip küçük çocuklarla ilgilenmesi, yapmış oldukları branşlarla ilgili bilgiyi çocuklardan alması ve onları cesaretlendirmesi görülmeye değerdi. Özellikle Taekwon-do yapan çocuklarla sohbetinde bende oradaydım. Nuran Hanım ile çocuklar arasındaki diyalog şöyleydi;
“Taekwon-do çok güzel bir spor branşı. Bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak durmuş olacaksınız. İleride sizlerden Türkiye ve Dünya Şampiyonlukları bekleyeceğiz. Devletiniz ve bizler her zaman sizler için varız. Maddi manevi her türlü desteği vermeye hazırız.”
Çocuklardan bir tanesi Vali eşine şunları ifade etti.
“Taekwon-do sporunu çok seviyoruz. Bir gün gelecek ve ben Türkiye ve Dünya Şampiyonu olacağım”
Nuran Hanım küçük bir çocuktan bu sözleri duymaktan ötürü sevinmişti.
Vali Eşi bana şunları ifade etti ;“Bir turnuva organize edelim. Batmanlı sporcular kendi aralarında müsabaka yapsınlar ki ileride büyük şampiyonluklar hedefleyenler tecrübe kazansın. Bu arada malzeme konusunda herhangi bir eksiklik varsa bunu da bilelim. Bizim evde kuşak ve elbiseler var. Bir ara bunları da sporcularımıza verelim.”
Nuran Hanım bir Anne. Anneler kendi çocuklarından ötürü diğer çocuklara da müthiş bir şefkat besleyebiliyor. Çocuklarla diyalogunda ben bunları gördüm.
Bir fırsat sunulsa, bir fark yaratılsa ileriki zamanlarda bunun semeresi alınır. Eğer bu çocuklara fırsat verilmezse, eğer bu çocuklar sokağın adaletine ve kaderin eline teslim edilirse çok değil 8-10 sene sonra geleceği karanlık bireylere dönüşme ihtimali yüksek olacaktır. Belki bir hırsızlık veya mafya çetesinin eline düşecek, bir iki sabıkadan sonra da birer suç makinesine dönüşebileceklerdir. Son zamanlarda yaygın basında çıkan ve aralarında Batman’ın da bulunduğu uyuşturucu kullanımı ile ilgili haberler sizlerin de dikkatinden kaçmıyordur. Spor ile bu çocuklar geleceğin potansiyel madde bağımlısı olma tehlikesinden de uzaklaşabileceklerdir. Keşke bütün idarecilerin eşleri, bütün iş adamlarının yakınları da Vali eşi gibi bu tür yerleri bir gezseler ve ellerinden geldiğince imkân sağlasalar. Ama ne gezer. Bundan yaklaşık bir ay önce Batman Çocuk Esirgeme Kurumumu ziyarete gitmiştik. Oradaki çocuklara Taekwon-do sporu yapmak ister misiniz? diye de sormuştuk. Kaderin sillesini daha bebekken yemiş o minikler nasılda sevinmişlerdi. Ancak daha sonra yıkıldık. Kurumun bu iş için müsait yeri yok diye bir bildirim aldık. Hâlbuki vardı. Ancak kurumun yöneticileri ellerini taşın altına sokmak istemediler. Neme lazım Vali gelir, kontrol eder, birileri gelir ayıpları görür. Siz size hayran, siz size kurban misali kapalı kapılar ardında gününüzü gün edin. Malzemelerin tümümü zaten Gençlik Spor İl Müdürlüğü karşılayacaktı. Ama olmadı. Batman’da halen bürokrasi engeli devam etmekte ve geleceğin şampiyonları maalesef yetişememekte. Keşke Vali Eşi 80. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezine yaptığı ziyareti ve esirgemediği desteği Çocuk Esirgeme Kurumuna da gösterseydi.