Batman, 16 Mayıs 1990 tarihinde il statüsünü kazanmış, merkez nüfusu yaklaşık 500 bini bulan, önemli açılımlar yapmış, değişimler yaşamış, çok önemli ekonomik potansiyeli olan bir kenttir.

Batman, henüz ilçe statüsünde iken günlük yazılar yazmaya başlamıştım.

Son Kaymakamımız Sayın Ali Ülger, oldukça kilolu bir yöneticiydi. Yapı ve mizaç olarak çok sertti.

27 yıl, dile kolay. Allah’a hamd olsun ki hala elimde kalem, aralıksız olarak günlük yazılarla kentimin sorunlarını yazıyor, çözüm önerileri sunuyor, daha güzel yarınlar için çaba gösteriyorum.

Evet, elimde kalem tuttuğumdan, kentimize atanan tüm Valilerle tanışan, onlarla toplantılara katılan, acı/tatlı anıları olan biriyim. Sadece Valilerimizle olan anılarımdan 150 sayfalık bir kitap çıkabilirim diye düşünüyorum.

Evet, bu kentin dününün tanığıyım. Ve bu kentin mevcut bütün sorunlarını çok iyi bilen, toplum yararına faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum örgütünün üye ve yöneticisi olarak ilgili biriyim.

Geçtiğimiz Cuma günü gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Sayın Arif Arslan, telefonun öbür ucundaydı.

Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in, Batman Gazeteciler Cemiyetini ziyaret edeceğini belirten Arslan, beni de cemiyete davet ediyordu.

Batman Gazeteciler Cemiyeti’nin bir üyesiyim. Cemiyetin mevcut hizmet yerini, lokalini Batman’a kazandıran ve çöplük, mezbelelik alandan güzel bir yeşil doku çıkaran Arif Arslan’ın davetine icabet ettim.

Sayın Valimizi karşıladık. Cemiyetin bahçe düzenine ve yeşil dokusuna hayranlığını dile getirerek lokale geçen Vali Deniz’le bir saat civarında sohbet etme fırsatı yakaladık.

KENTİN TEMEL SORUNLARI İLE İLGİLİ SORULAR…

Sohbet diyorum ama o bir saatlik süre zarfında neredeyse kentin tüm sorunları hakkında Sayın Valimize sayısız sorular yönelttik.

24 Temmuz Gazeteciler Bayramı kapsamında bir nezaket ziyaretinde bulunmuş Valimize eğer hiç ara vermeden sorular sorarak rahatsızlık vermişsek, bunun nedeni kendileriyle sık sık bir araya gelemememizdir.

Muhabirler kendilerini her etkinliklerinde takip edip, soru sorma fırsatına sahiptirler. Oysa benim gibi sadece köşe yazası yazan bir basın emekçisinin öyle fırsatı yoktur.

Kentin sorunlarıyla ilgili olduğumdan en üst il mülki amirine yönelteceğim çok sorular olacaktı.

Hiçbir sorum kişisel çıkar ve menfaatime yönelik değildi…

Tamamen toplumsal sorunlarla ilgili sorular sorup, cevaplarını alıyordum.

Diğer arkadaşlarımın da haklarını gözeterek gerçekten birçok konuda kendilerine sorular yönelttim. Vali Deniz, hiçbir sorumuzu cevapsız bırakmadı.

Yukarıda ifade ettiğim gibi Batman’ın gelmiş ve geçmiş bütün Valileri ile benzeri toplantılara katılmış biriyim. Bazı Valilerimiz kendilerine sorduğumuz kimi sorulara cevap vermeye yanaşmıyor, kimi sorularımıza ise ters cevaplar vererek hoşnutsuzluklarını dile getiriyorlardı.

Valimiz Sayın Ahmet Deniz, kentin sorunlarıyla ilgili hiçbir sorumuza ters cevap vermedi, hoşnutsuzluğunu ifade eden davranışlar sergilemedi…

Misal olarak sigaraya karşı verdiği mücadeleyi takdir ettiğimi belirttim ama kentin cafe, kahvehane ve internetlerinde, kapalı alanlarda yoğun şekilde sigara içildiğini belirttik. Daha etkin mücadele için görüş ve önerilerimizi sordukları gibi, bakış açılarını ifade ettiler…

Değerli Okurlar, kentimizin her sorununu masaya yatırmıştık. Biz sorular soruyor, görüşlerini öğrenmek istiyor ve önerilerimizi sunuyorduk.

ŞEHİR STADI İÇİN BAKIŞIMIZ AYNI AMA!..

16 Mayıs Şehir Stadını gündeme getirip, kentimizin yeşil doku ihtiyacı, hava kirliliği ve park yetersizliğine dikkat çektim.

Bir çevre örgütünün yöneticisi olarak verdiğimiz mücadeleye atıfta bulunurken, 16 Mayıs Şehir Stadı’nın büyük bir parka dönüştürülmesinin önemi üzerinde durdum ve desteğini istedim.

Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi, eski Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen başta olmak üzere iktidar temsilcileri nezdindeki girişimlerimize dikkat çektiğim gibi, gazetemizin de o konuda sorumluluk bilinciyle halkın park özlemine dikkat çeken yayınlarından söz ettik. Sayın Arif Arslan da o konuda az yorum yazmadı ve haber yapmadı.

Sayın Valimiz, kesinlikle stad alanının çok güzel bir parka dönüştürülmesi düşüncesine sahip olduğunu özellikle ifade ettiler…

Ancak toplu konut idaresinin özel şartlarının olduğunu, eğer konutlar inşa edilse bile orayı betonlaştırmamaya, daha fazla yeşil alan bırakma çabasında olacağını söylediler. ‘Ancak’ ifadelerinden sonraki cümleleri önemliydi. Yine de yeşil dokunun önemi üzerinde durarak bakış açılarını ifade ettiler.

SURİYELİ ENGELLİLER MESELESİ…

Sayın Valimize özellikle kentimizdeki Suriyeli engelliler ile ilgili bilgiler verdim. Bir süre önce ‘Multipl Sekleroz’ (MS) hastası 35 yaşındaki Suriyeli ile üç engellisi olan aile ile göğüs kafesinin aşağısı tamamen felç olan mağdurlar başta olmak üzere ağır yatalak sığınmacılar meselesine duyarlılığını talep ettim.

Suriyeli MS hastasının Almanya’ya tedaviye gönderilmesi hususundaki önerilerimiz oldu. Bakanlıkla yazışmalar yapılması halinde olumlu sonuç alınacağı görüşümü dile getirdim. Basın Müdürü Sayın Süleyman Genç de cemiyetimizin konuğuydu. Vali Deniz, engellilerin sorunlarıyla ilgilenmesi için kendisine talimat verdiler.

Sayın Genç’i daha sonra bilgilendirdim. Buradan önerimi yineliyorum; kentimizdeki ağır engelli, yatalak Suriyelilerin envanteri çıkarılmalı, kendilerine çeşitli şekilde yardımlar ulaştırılmalıdır.

Valimize anız yangınları için şimdiden acil önlemler alınması konusundaki düşüncelerimizi iletirken, meselenin gündemde tutulmasının önemi üzerinde durdum. Konuya duyarlı olduğunu gözlemledim, zira meseleyi açtığımızda Muhtarlarla yarın anız konulu toplantı kararı aldığını ifade etmişti.

Sayın Valimize, müftülük üzerinden tüm köy imamlarının anız yangınları, canlıların yakılmasının dini boyutu vs konusunda bilgilendirilmesi ve onlardan destek istenmesini talep ettim. Hemen gerekli talimatı yine not alması için Basın Müdürüne verdi.

Pek çok konuda sorularımız oldu. Kentimiz için verimli bir ziyaret olduğunu ifade edebilirim. Valimizin daha sık böylesi ziyaretler yapmasında ve basın mensuplarıyla en azından ayda bir kentin sorunlarıyla ilgili istişarelerde bulunmasında fayda olduğu konusundaki görüşlerimi buradan ifade etmek isterim. Kalın sağlıcakla.