Önceki gün kentin sorunlarına duyarlı bir anne ile karlaşmıştım. Yıllar önce bir eğitim yuvasının Okul Aile Birliği Başkanlığını yapmış o anne ile yaklaşık iki yıldır görüşememiştim.

Bana günlük yazılarıma devam edip etmediğini sordu ve bazı nedenlerle beni takip edemediğini ifade etti. Yazılarıma devam ettiğimi öğrenince, Batmanlı üniversite öğrencilerinin burs sorunlarını gündeme getirmemi rica etti.

Duyarlılığı nedeniyle teşekkür ettim ve yıllarca bu konu üzerinde durduğumu, her yeni Valiye bu konuda bir nevi brifing veren yazılar yazdığımı söyledim. Yeni Valimiz Sayın Hulusi Şahin'e de bakış açımı ifade eden yazı yazma sözü verdim.

Sayın Valimize üniversite öğrencilerimize burs ile ilgili önerilerimi ve bakış açımı arz ediyorum. İnşallah Valilik Basın Müdürümüz Sayın Süleyman Genç, bu yazımı Sayın Valimize ileteceklerdir.

VALİ HULUSİ ŞAHİN'İN DİKKATİNE!..

Yüzlerce öğrencimiz ülkemizin değişik üniversitelerinde öğrenim görüyorlar. Çok büyük sıkıntılar yaşayan öğrencilerin elinden tutulması, onlara burs imkanlarının sağlanması için yıllardır önerilerde bulunuyorum.

Ailelerine yük olmamak veya yüklerini hafifletmek adına en ucuz yemeklerle karınlarını doyurmaya çalışan, en ucuz evlerde ikamet eden nice Batmanlı üniversite öğrencisinin olduğunu söylemeye bile gerek yoktur. Üniversitelerde öğrenim gören öğrencileri nedeniyle bazı ailelerin huzursuzluklar yaşadıkları, aile içi problemlerin ciddi sorunlara neden olduklarını da tahmin edersiniz.

Bunalım yaşayarak yanlışlara düşen, intihar girişiminde bulunan öğrenci ve velilerimizin olduğunu da belirteyim. Vicdanımın sesini dinlediğimde, elimde kalem varken duruma seyirci kalamam. Batman’ın pek çok sorununa seyirci kalmadığım gibi bu duruma da seyirci kalmak istemiyorum.

Batmanlı olup da başka kentlerde öğrenim gören üniversite öğrenci sayımızın artması, yüzlercesinin birer hukukçu, doktor, mühendis, öğretmen vs olarak topluma katılmaları kentimizin gelişimine çok olumlu katkılar sunacaktır.

Bu kentin Milletvekilleri var…

Bu kentin güçlü STK’ları var…

Bu kentin paraya para demeyen, trilyonla ifade edilen sermayedarları var. ..

Bu kentin güçlü bir basını var…

Yani, darbı meselde ifade edildiği gibi helva için unumuz, şekerimiz, yağımız var. Sadece helva yapma irademiz eksik…

Sayın Valimize önerimdir; Bir toplantı düzenleyerek başta kentimizin varlıklı zengin insanlarını, iş adamlarını, STK temsilcilerini, basın mensuplarını, kısacası ilgili herkesi davet edip, önerilerini dinlesinler. Eminim burs için güzel öneriler duyacaklar…

Yıllar önceki Malatya Burs Platformu önerimi hatırlatmak isterim. Valisi, belediye başkanı, STK'ları ile bir araya gelip tüm öğrencilere burs imkanı sağlamışlardı. ‘Batman Eğitim Bursu Platformu’nu neden oluşturmayalım? Böylesi bir platforma bu kentin su ve temiz hava gibi ihtiyacı bulunmaktadır.

Şu yazımı okuyacak Sayın Valimizden beklentim; seçimden sonra acilen bir toplantı düzenlemesidir. Basın mensupları ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile varlıklı kimi Batmanlıların davet edileceği toplantıda çok önemli çözüm önerileri de gelebilir. Batmanlı üniversite öğrencilerine burs getirisi sağlayacak kalemler tespit edilebilir. Sayın Valimizin bu konuda atacağı bir adımda, Batman’daki bütün sivil toplum örgütlerinden destek göreceğinden eminim.

İstiyorum ki bu hayırlı çalışmaya Sayın Valimiz öncülük etsin. Bunun görevi olduğunu söylemiyorum. Ancak hangi Vali binlerce üniversite öğrencimize burs imkanı sağlayacak bir platformu hayata geçirirse, onun sürekli olarak hayırla anılacağını hatırlatmak isterim.

Valimiz bu konuda bir adım atacak olursa, binlerce ailenin hayır dualarını da alacaktır. Batman’da sıkıntı yaşayan nice ailenin ellerinden tutan bazı hayırseverlerin olduğunu biliyorum. Kapitalist sistemde az da olsa böyle duyarlı insanlarımızın olması şahsen benim için tek teselli sebebidir. Çıkarın, menfaatin kol gezdiği, mana yerine maddenin esas alındığı bir dünya gerçeğini öğrencilerimizin de görmesi gerekiyor…

Hiçbir karşılık beklemeksizin, sırf Allah rızası için, gizlice sıkıntılı dönemden geçenlerin öğrencilerine burs katkısı sunanlar ayrıca bazı evlerdeki sosyal patlamaları da önlemiş oluyorlar.

Sadece bir gencin bile elinden tutup, gurbet elde arkadaşlarının arasında boynunun bükük kalmamasına katkı sunmanın çok büyük hayır olduğuna inanıyorum. O nedenle hayırseverlerimizin sayısının artmasını diliyorum. Batman Burs Platformu’nun oluşturularak tüm öğrencilerimizin ellerinden tutulması dileğimle.

Bu kentin yüzlerce velisi öğrencilerini üniversitelerde okutmakta zorlanmıyor mu? Madem bu gerçek açıktır. Lütfen öğrencilerimizin ellerinden tutalım.

Öğrencilere gelir getirecek kaynaklar bulunabilir. Yeter ki duyarlı olalım. Yeter ki bir çaba gösterelim. İnşallah bu yazıma duyarlılık gösterilir de hayırlı bir çalışmada katkım olur.

NOT: Çok sayıda üniversite öğrencisinin burs talebi var. Bu yazı talepler üzerine bir tekrardır.