*Batmanlılar, 2-3 yıldır direkt uçak seferlerinin kaldırıldığı Ege’nin incisi İzmir uçağına hasret. İzmir ve Antalya’ya bir bilet fiyatının neredeyse 700-800 TL’yi bulduğu Batman’da, komşu Diyarbakır ve Mardin’de 200 TL ile seyahat yapılabiliyor...

*Batmanlılar, son yıllarda hava ulaşımında zorlanıyor. Özellikle iş dünyası zorda. Batmanlılar, uçak yolculuğunu seviyor. Fakat cep yakan bilet fiyatları bu seyahatleri engelliyor. 3 Yıl öncesinde Batmanlılar, İstanbul-Ankara’nın yanı sıra İzmir ve Antalya’ya haftada 3-4 gün direkt uçabiliyordu…

YENİ SEFERLERE BİR İHTİYAÇ
Komşu Diyarbakır’ın Havalimanına bakın... Hemen her gün Batman’dan bu limana giden yolcular var. Orada yolcuların üçte biri Batman’dan.

Batmanlı uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. Kendi memleketinde uçak bulmayınca, Diyarbakır ve Mardin’den İzmir bileti almak zorunda bırakılıyor Batmanlı.

Üç yıl önce Batman Havalimanından direkt İzmir ve Antalya seferleri başladığında iş dünyası başta olmak üzere bu şehirde oturan herkes mutlu olmuştu. Günde 8-9 uçak seferlerinin yapıldığı Batman havalimanına Bitlis, Şırnak, Bitlis ile çevre ilçelerden gelen yüzlerce yolcu vardı.

Şimdilerde uçak sefer sayısının iyice azaldığı Batman Havalimanında; İstanbul ve Ankara seferleri dışında uçak yok. Bu iki İl’e uçak seferleri de zaman zaman kısıtlanıyor.

Birkaç yıl öncesinden Batman’daki hareketlilik bu şehirdeki esnafın yüzünü güldürmüştü. Özellikle iş dünyası mutluydu. Ege’den buraya gelen tekstilciler, günü birlik yolcululuk yapmanın rahatlığını yaşıyordu. Düşünün son dönemlerde ‘tekstilin üssü’ olmaya aday Batman’da 225 Tekstil firması var. Bu sektörde marka tesisler var. Bu şehrin ne denli uçak seferlerine gereksinim duyduğunun bir nedeni de bu. Bu iki şehre o kadar talep var ki, maalesef Batman’dan İzmir ve Antalya’ya direkt uçak seferleri gerçekleşmiyor.

ÜÇ YILDIR HASRETİZ
Evet, Batmanlılar İzmir ve Antalya uçaklarına üç yıldır hasret. Bu ay sonunda Pegasus Hava Yolları Mardin’den İzmir’e haftada 4 gün direkt sefer başlatıyor. İyi güzel de… Batman’dan ne zaman uçak seferlerine start verilecek?

Batman Hava Limanının neden bu talebine Pegagus başta olmak üzere diğer Hava Yolları Şirketleri sıcak bakmıyor. Hala anlamış değiliz.

Geçenlerde komşu il Siirt Milletvekili Osman Ören de İzmir uçak seferlerinin Batman için bir zorunluluk olduğunun altını çiziyordu: “Bu talebin farkındayız. Seçim bölgem Siirt’ten her gün onlarca vatandaşımız, Batman Limanında uçak bulamayınca Diyarbakır’a gitmek zorunda kalıyor. Bu konuda Milletvekili arkadaşım Ziver Özdemir’le birlikte Batman limanından İzmir seferlerinin başlatılması için uğraş veriyoruz…”

Evet çok net yazıyoruz. Bu şehrin artık ihtiyaç duyduğu uçak seferlerinin de bu havalimanına inmesi gerekiyor. Batman ile çevresindeki bazı illerde oturanlar, neden araçlarıyla kilometrelerce uzaklıktaki şehirlere yolculuk yapsın?

Diyarbakır, Mardin, Elazığ ve Şanlıurfa’dan nasıl direkt uçak seferleri İzmir ile Antalya’ya yapılıyorsa; Batman’dan da kalkmalıdır.

Yıllardır hasret kaldığımız bu uçak seferlerin yeniden düzenlenmesi için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu seferleri bu şehirden almak gereken en son şeydi. Birçok şehirde uçak seferleri normale dönüşürken, hala Batman limanında bir elin parmak sayısından az seferlere bırakılması düşündürücüdür.

Batmanlıların İzmir ve Antalya’ya direkt sefer taleplerini aylardır manşetlerimize, köşelerimize taşıdık. Kampanyalar düzenlendi. İş dünyasının temsilcileri bir araya geldi, kitlesel basın açıklaması yapıldı. Girişimlerden sonuç alınmadı.

Bir daha hatırlatıyoruz. Bu şehrin acilen yeni uçak seferlerine gereksinimi var.

Bir umut uçağımızı yine köşelerimize taşımaya başladık.

Kısacası, Batmanlıların önce İzmir, sonrasında ise Antalya’ya direkt uçak seferlerinin yeniden başlatılması için daha çok çabalamalıyız.

3 Yıldır komşu illerin hava limanlarına mahkum edilen Batmanlının tümüyle bu esaretten kurtulması için İzmir ve Antalya direkt uçak seferlerinin düzenlenmesi kaçınılmaz olmuştur…

50 YIL ÖNCE KAR DİZBOYU OLURDU…

Batman’da ikliminin ne kadar değiştiğini gösteren çarpıcı bir kare.

1970 Yılındaki siyah-beyaz karenin çekildiği yer; eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen şimdi ki Gülistan caddesi.

2000 İş Merkezi’nin hemen arkasındaki bina Borak ailesine aitti.

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın da doğduğu o güzergah, bir zamanlar kentin kalbi sayılırdı.

Meydan Ortaokulunun yeri Kaymakamlıktı, 1990 ila 2000 Yılları arasında da Valilik da olarak hizmet veren o tarihi bina şimdilerde eğitim yuvasına dönüştürüldü.

2000 İş Merkezi’nin yerinde Belediye binası vardı. Çok katlı oto parkı yeri ise Tarım Teşkilatı’nın yeriydi 90’lı yılların ortasına kadar.

Şehir büyüdükçe, o güzergah ve mekanlar bir bir değişti.

Petrol kenti hızla kabuk değiştirirken, iklimi de bir başka oldu.

1970’li Yıllarda çok katlı apartmanların olmadığı dönemde Boraklar ailesinin Tekel Caddesi girişinde 3 katlı apartmanı vardı. Hemen karşısında ise Siirtli tüccarlarından ve Batman’ın ilk kasaplarından merhum Felek Koyuncu’nun konağı vardı.

O konağın bahçesinde 70’li yıllarda kar diz boyu bulmuş. O tarihlerde Koyuncu ailesinin fertleri kar’la çektiği o karenin günümüzde iklimin ne kadar değiştiğini de gözler önüne seriyor…

50 Yıl öncesinde bu kentte kış mevsiminde kar diz boyu olurdu. Kış mevsiminde beyaz gelinlik giymiş gibi olurdu Batman.

O güzel esnafları, petrolcüleri, yöneticileri ve dört mevsimin de yaşandığı rüyalarımızın Batman’ı geride kaldı artık ne yazık ki…

Kalın sağlıcakla…