*DDY’nin tarihi Batman Gar’ında tren yolculuğu için bilet gişesindeki hareketliliği görünce; Batman Havalimanını anımsadım. Bu şehir, hem trenle hem de uçakla seyahat etmeyi seviyor. 50’li Yıllarda Batman Gar’ı petrolcülerin seyahat ettiği tek adresti…

*Batman’ın DDY Gar’ı, 1940’lı yıllarda hareketliydi. Dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Bakanlarının karşılandığı İstasyon, aynı zaman da protokolün karşılandığı-uğurlandığı yerdi. 14 Haneli ‘İluh’un ulaşım yeri olan o tarihi Gar’da manzara aynı…

UÇAK SEFERLERİ ARTIRILSIN
Batman Havalimanı 3 yıl öncesinde günde 9 uçuşa sahipti.
Ankara-İstanbul sefer sayısı karşılıklı 4 seferdi. İzmir ve Antalya’ya haftada 3 gün direkt seferler vardı.
Kutsal topraklara Batman Havalimanı’ndan seferler yapılırdı.
Son 1.5 ayda uçak sefer sayısı 5’e düştü.
Böyle giderse mevcut sefer sayısı daha da düşecek gibi.
Havalimanında sefer sayısının artırılmasında ‘geç’ kalıyoruz…
Sefer sayısının azaltılması, Batmanlıları hava yolculuğunda soğutuyor…
Batman’daki yolcu yoğunluğu tüm olumsuzluklara rağmen giderek artıyor.
Özellikle Batman’da yoğun bir yolcu olduğu için yolcuların büyükçe bir bölümü; Diyarbakır’dan seyahat etmek durumunda kalıyor.
1.5 Aydır hava yolculuğunda sefer sayısının yarı yarıya düşmesi; yolcuları başka havalimanlarına yöneltmiş… Batmanlılar, zorda... İş dünyası, artık hava yolculuğunda karşılaştığı eziyetten bezmiş.
Batmanlılar, eskisi gibi seferlerin ‘devam etsin’ istiyorlar…
Batman’ın özellikle esnaf temsilcileri, Oda ve STK temsilcileri, bu işe acilen el atmalıdır.
Hava Yolları Şirketleri, bölgede Diyarbakır’dan sonra en fazla yolcusu olan Batman limanında seferleri azaltmamalı… Diyarbakır yakın diye buradaki seferlerin düşürülmesi haksızlık.
Batman Havalimanına eski uçak seferleri verilmeli.
Özellikle bayram öncesinde Batman havalimanı için ek seferler konulmalı.
Şehir olarak havalimanımıza ve uçak seferlerine sahip çıkmalıyız…

BİR ZAMANLAR BATMAN GARI
Batman DDY Garı, 1940 ila 50’li yıllarda ulaşımın tek adresiydi.

O dönem petrol kasabasının; ne oto garı ne de hava limanı vardı.

Ulaşım trenle yapılırdı. 1947 Yılında Raman dağında ‘Kara altın’ın bulunuşu; başkentteki ünlüleri bir bir buraya yönlendirmişti.

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’den dönemin Başbakanları Hasan Saka ve Şemsettin Günaltay’a dek sayısız Bakan ile bürokratların yolunu tuttukları 14 Haneli İluh’un hemen karşısındaki DDY Gar’ında o eski anıları anlatan değerli kareler önümüzde duruyor.

Yıl: 1949… Dönemin Başbakanı Hasan Saka, DDY Batman Garı’nda karşılanıyor. Siirt eski Valisi Turgut Başkaya, petrolcülükte tarih yazan İhsan Ruhi Berent, Abdurrahman Durukal, Polonyalı petrol uzmanı Manikyeviç, tren gar’ında karşıladıkları Başbakan Saka’yı petrol dağları ile küçük rafineride gezdiriyor.

Batman’ın tarihi gar’ı geçmişte kimleri ağırlamış ki…

BAŞBAKANLAR O GAR’DA AĞIRLANIRDI
Yıl 1950. Yine dönemin Başbakanlarından Şemsettin Günaltay, Raman petrol sahasını görmek için kalabalık bir heyetle Batman’a çıkarma yapmış.

İşletmeler Müdür Vekili Münir Birsel’in de eşlik ettiği Başbakan Günaltay’ı, Siirt Valisi ile Beşiri Kaymakamı, kalabalık bir kitleyle karşılamış.

Batman DDY Gar’ı, geçmişte yaşadığı o tarihi günlerden şimdilerde çok uzak.

Batman Gar’ında her gün ortalama 500 yolcu sefer yapıyor. Fakat o gar’da artık ünlü yolcular yok.

80 Yıllık Gar’a gittiğinizde o eski devlet erkanının ayak izleri var ama coşkulu karşılama ve kalabalıktan şimdilerde söz etmek mümkün değil. 

Batman’ın tarihi DDY Gar’ına yolunuz düştüğünde 1940 ve 50’li yıllarda buraya gelen ünlü konukların, isimlerini duyduğunuzda; inanamıyorsunuz. Petrolcülerin karşılandığı ve uğurlandığı o gar’ın dünü çok daha hareketliydi.

Batman Garı’nda ciddi bir eksiklik.

Bugüne dek o gar’da karşılanan onlarca Devlet büyüklerinin bir fotoğraf karesi bile yok ne yazık ki… Oysa bu Gar, Batman’ın şehirleşmede ilk adımın atıldığı yerdir…