*Türk Hava Yolları bünyesindeki Anadolu Jet yakında Batman’ın da aralarında bulunduğu bazı illere ‘ek sefer’ düzenleyecek ama Batmanlılar hava yolculuğunda yüksek fiyatta bilet kesmek zorunda…

*İki yıldır Batmanlılar, komşu il Diyarbakır’dan uçuyor. Diyarbakır’dan Ankara’ya bir günde 3’er saatle tam 4 uçak seferi var. Batman’da başkente günde sefer sayısı 1.

LİMAN MÜKEMMEL, UÇAK YETERSİZ

Komşu il Diyarbakır 90 kilometre yakın diye Batman havalimanında uçak sefer sayısı arttırılmıyor. Basit nedenler gerekçe gösterilip Batman havalimanı günde 4 seferle sınırlandırılmış. Türk Hava Yolları bünyesindeki Anadolu Jet önümüzdeki günlerde İstanbul ve Ankara’dan Iğdır, Yüksekova ve Kars’a düzenleyeceği seferlerin benzerini Batman’a da programlamış.

İki yıl öncesine kadar Batman havaalanında günde ortalama 10-15 sefer uçuşlar gerçekleştirilirdi. Batman havalimanı onarıma alındıktan bu yana İstanbul ve Ankara seferleri düşürüldüğü gibi Antalya ve İzmir direkt seferler de kaldırılmıştı.

Olacak iş mi?

Yarım milyonluk bir şehirde mükemmel bir liman var ama sefer sayısı yok denecek kadar az.

ANTALYA-İZMİR SEFERLERİ NEDEN ASKIDA?

60-70 Yıllık geçmişi olan Batman havalimanına nedense yeni seferler düzenlenmiyor. Yıllar önce Batman havalimanı apronu hizmete açan Başbakan Binali Yıldırım, yurt içi seferleri kadar Erbil ve Kıbrıs’a da Batman’dan sefer yapılabileceğine dikkat çekmişti.

THY ve diğer hava yolları şirketleri Batman’ı tanımıyor, bu şehri bilmiyor. Yüksekova-Hakkari, Iğdır ve Kars gibi gördükleri Batman için oturdukları yerden karar veriyorlar.

Batman’ı tanıyan, bu şehre yolu düşen bilir... Iğdır ve Yüksekova’yı her yönüyle geride bırakan Batman’a 1-2 ek uçak seferi değil, 3-4 sefer daha düzenlemesini talep eder. Batmanlıların hava yolculuğunda çektiği çileyi daha ne kadar yazacağımızı bilmiyoruz ama bu şehrin hava yolculuğundaki taleplerinin de karşılanmasının zamanı gelip geçmiştir.

Batman havalimanını birkaç seferle sınırlı tutmak, Diyarbakır’ın taksicisine, dolmuşçusuna kıyak çekmektir.

Batman hava yolculuğundaki talebini karşılamaya çalışan Vali Ahmet Deniz ile Milletvekili Ataullah Hamidi’yi de yalnız bırakmamak gerekir. İkisinin çabası yetmiyor. Odalar ve STK’lar da hava yolculuğu konusunda gerekli girişimleri sürdürmelidir.

****                   *******

HAYVANCILIK BİTERSE…

Evet, Batman bir dönemler bölge hayvancılığının önemli merkezlerindendi. Hem süt, hem kırmızı et üretiminde bölgenin sayılı illerinden biri olan Batman’da yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sonucu insanımız artık et’e ulaşmakta zorlanıyor.

Ramazan ayı ile birlikte Batman’ın köy pazarında ucuz et arayışına giren dar gelirlilerin telaşı dikkat çekici. İnsanımız, Ramazan’da biraz daha ucuz et alabilmek için kasap kasap dolaşıyor. Maalesef Batman eti artık İstanbul, Ankara ve komşu Diyarbakır’a gidiyor. Batman’a ise et yetmiyor. Neredeyse bölgede en pahalı eti biz yiyoruz. Bu çok üzücü bir durum...

Verimli arazileri ile tarım ve hayvancılık merkezi olabilecek Batman; çarpık sanayileşme ile bu zenginliği yitiriyor.

Batman bu bölgenin en büyük gıda deposu olabilecek bir yerken, yanlış tarım politikasıyla kabuğuna çekilen bir şehir oldu.

Tarım arazilerimiz sadece sanayiye değil, sanayi ile birlikte artan nüfusun barınma ihtiyacı için konutlaşmaya kurban ediliyor. Batman ovasının dört bir yanı şimdi yazlık gibi hızla apartmanlarla doluyor. Artık konutlar yetmiyor.

Yeni alanlar; imara açıldı.

Bakalım; tarım ve hayvancılık biterse sadece Batman değil, bölgemiz ne kadar zarar görecek?