*23 Nisan’da Batman’ın önemli konukları vardı. TÜRSAB heyeti, petrol şehrindeydi. TÜRSAB Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya ve bölgedeki turizmciler, Batman'ın da aralarında bulunduğu bölge turundaydı. Konu; kuşkusuz iç turizmdi…

*Vali Hulusi Şahin, Hasankeyf'in yeni formatıyla bu yıl turizmde iddialı olduğunu söylüyordu. Geçen hafta Kapadokya'ya giden Vali Şahin, önemli bir ayrıntının da altını çiziyordu; “Asıl mağara şehri Hasankeyf'tir. Nevşehir farklı bir konseptle turizme hizmet veriyor. Hedefimiz yeni Hasankeyf’i tanıtmak ve turizme kazandırmak…”

TURİZMCİLERİ DİNLEMEK
TÜRSAB Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya, bölgedeki turizm sektörünün ağır toplarıyla birlikte 23 Nisan Bayramı’nda Batman'daydı.

Performansıyla yerinde durmayan Vali Hulusi Şahin, sabah saatlerinde 23 Nisan bayramının etkinliklerindeydi. Öğle saatlerinde de Batman'a konuk olan TÜRSAB heyetini yalnız bırakmamıştı Vali Şahin.

Ziyade’deki yemek öncesinde TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya ile sohbet eden Vali Şahin'e, Batman'ın uçak seferlerini sorduk.

Hatta bir ara TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'dan da destek alacaklarını söyleyen Vali Şahin, bu konuda ısrarcıydı;  “Batmanımızın uçak seferlerini artacağız. Artık Ankara, İstanbul ve İzmir seferleri ile yetinmeyeceğiz. Bir de Antalya seferlerini de istiyoruz. Batman havalimanındaki hareketliliğe her zaman dikkat çekiyoruz. Gerek iş dünyası gerekse de turizmcilerimizin desteğiyle uçak sefer sayımızı arttıracağız.”

Turizmcilerin buluştuğu Batman'da bölge seyahat Acente temsilcileri de vardı. Bir kaç acente temsilcileriyle görüştüğümüzde; konu yine uçak seferleriydi.

Batman'ın yeni uçak seferlerine gereksinimi var.

Turizm mevsimindeyiz ama günde 5 uçak seferiyle yetinen Acente temsilcileri, hava yolu ile yeterli oranda turist getiremiyor. Tur operatörleri daha çok karayoluyla bu bölgeye seyahat düzenlemeyi tercih ediyor.

TURİZM’DE BATMAN'IN ARTISI VAR
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'ya eşlik eden İstanbul'daki bazı turizmciler itiraf ediyordu:
“Diyarbakır, Batman ve Mardin'de üç günlük gezimiz var. Tur operatörleri daha çok güvenli şehir olan Batman'ı tercih ediyor ancak bu güzel şehrimizin tarihi dokusu konusunda tanıtım projeleri arzu edilen düzeyde değil. Batman'da gastronomi ve inanç turizmi var. Bu daha çok gündeme gelmeli.”

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, iç turizmi hareketlendiremeye yönelik çalışmaları 12 ay’a yaymaya kararlı olduklarını anlatıyordu.

Vali Hulusi Şahin de turizme yönelik yeni projeleri kapsamında Hasankeyf'in önemli bir yer tuttuğunu söylüyordu;  “Geçen hafta Nevşehir'deydim. Orada farklı bir konseptle turizme hizmet veriliyor. Asıl mağara şehri Hasankeyf’tir. Çünkü Hasankeyf, inanç turizmi açısında önemli bir güzergah. Biz turizmcilere gitmeye hazırlanırken, önemli heyetin şehrimize kadar gelmesi bizi heyecanlandırdı. Dünyanın en büyük barajı olan Ilısu Hasankeyf'in yakınından geçecek. Tarihi eserlerin yüzde 15’i taşındı. Yüzde 5’i ise su altında koruma altına alınıyor. Bu proje Hasankeyf'in bir kısmını su altında bırakacak. Yüzde 80’i de su dışında kalacak. Su sporları başka olmak üzere, Roma Çarşısı ve diğer tarihi dokusuyla Hasankeyf turizmde iddialı bir kent olacaktır. Hedefimiz yeni Hasankeyf’i tanıtmak ve turizme kazandırmaktır. En büyük paydaşımız ise TÜRSAB.”

Turizmciler, ağırlandıkları Ziyade’de Batman'ın mahalli yemeklerine hayran kalmışlardı.

Evet, Batman gastronomide olduğu kadar inanç turizminde de iddialı bir şehir.

Hasankeyf kalesinde yüz yıllardır yan yana duran camiler, kiliseler ve havralar geçmişte bu coğrafyanın nedenli hoşgörünün adresi olduğunu kanıtlıyor gibi.

Yeter ki; bu kültür zenginliği yerli ve yabancı konuklara tanıtalım.

SEYAHAT KOLAYLIĞI ŞART
Bölge turizm için en ideal yer.

12 Bin yıllık Hasankeyf'te dört medeniyetin izlerini görmek mümkün.

Bu zenginliği görmek için tur operatörleri, bu coğrafyada 130 yıl süreyle başkentlik yapan Hasankeyf'i de programlarına alıyorlar ama maalesef konukları ağırlayabilmek için daha çok imkan gerekiyor.

Batman Havalimanı’nda uçak seferlerini artırmalıyız.

Günde 5 seferle sınırlı tutulan Batman havalimanına turist, İzmir ve Antalya'dan günü birlik nasıl seyahat edebilecek?

Diyarbakır ya da Mardin'e gelen yerli ve yabancı konuklar, gezilerini bu iki şehirle sınırlı tutuyor.

Tarihi ilçe Hasankeyf'e kısa süreli kalan konuklar, komşu illerin otellerine rezervasyon yapıyor. Hava yolculuğunda son dönemlerde Batman'ın ne denli gerilediğini hemen her gün bu sütunlarda dillendiriyoruz.

Yılda ortalama 700 bin yolcunun seyahat ettiği Batman havalimanında uçak doluluk oranları yüzde 100’lerde.

Ne acı ki yaz tarifesi kapsamında bölgede uçak sefer sayısı azalan tek il Batman oldu.

Ayda 60 bine yakın kişinin sefer yaptığı Batman havalimanında İzmir ve Antalya'ya haftada üç gün yapılan direkt seferlere büyük bir talep vardı. Bu iki İl’e birkaç ay öncesinde sefer olduğunda yer bulamayanlar; komşu İl’lere yönelmek zorunda kalıyordu.

Batman-Antalya seferleri 2.5 yıl önce kalkmıştı. İzmir seferleri de 1 Nisan'dan itibaren kaldırılınca; Batmanlılar kadar yerli ve yabancı konuklarda hava yolculuğunda bir dizi zorlukla karşılaşıyor.

Evet, turizm sezonunun belki de güzel dönemindeyiz. Bu şehirde uçak sefer sayılarının artması gerekirken seferlerin kısıtlanması maalesef turizm sektörünü olumsuz etkiliyor.

Vali Hulusi Şahin ve iş dünyasının girişimleriyle Batmanlıların hava yolculuğunda o eski günleri bulacağından umut varız…