Tüpraş Batman Rafinerisinin asfalt ürtemini durdurması kentte sıkıntıya neden oldu.Bu sıkıntının bir yansıması olarak da hem nakliyecilerin hem de Batman Sanayi ve Ticaret odası başkanlığının tepkisi oldu ve rafineri önünde yapılan basın açıklaması ile bu yanlışın durdurulması istendi.
Önce tarafların açıklamalarına bakalım. Oda başkanı Abdulkadir Demir; “Tüpraş, Batman’ın bel kemiği, ekonomik olarak kenti ciddi manada besleyen bir müessesemiz. Rafinerinin günlük asfalt üretimi 2 bin tondur. Fakat Cuma günü itibarıyla Tüpraş üretimi durdurdu ve stokları da tüketti. Uygulamayla nakliye araçları Kırıkkale Rafinerisi’ne yönlendirilmiştir. Bu karar, ciddi manada Batman’a zarar vermektedir. Çünkü asfalt nakliyecilerinin Kırıkkale’den mal yükleyip Batman’a getirmesi büyük bir mali külfettir. Bizim talebimiz Rafinerinin günlük üretimine geçmesidir. Araçların yükleme yapılması yönündedir. Bugün demokratik bir eylem yaptık. Eğer taleplerimiz karşılanamaz ise bir sonraki eylemimiz daha yoğun olacaktır. Umarım yetkililer sesimizi duyar. Asfalt nakliyesi yapan sürücüler ile firma temsilcileri burada. İşsizlikle boğuşan Batman’da uluslararası sorunlar nedeniyle ilimizde göçmenler var. Afganlar, Suriyeliler ve Ezidileri de hesaba kattığımızda Batman’da yürüyen iki vatandaştan birinin işsiz olduğunu görürsünüz. Bu uygulama işsizlik oranlarını daha da artırır” diyor.
Nakliyecilerden Fatih Canpolat da uygulamaya tepki göstererek; “Asfalt ünitesinin kapanması durumda bizler ve Batman’daki firmalar için büyük sıkıntı olur. Resmen bir milletin ekmeğiyle oynanıyor. Nereden bakarsanız günde 500 tanker Batman’dan asfalt çekiyor. İkinci eylemimizde rafineri komple kapanacak. Yollar da kapanacak. Buradaki asfalt Kırıkkale’ye gidecek, bizi de oraya yönlendirmek istiyorlar. Bundan hiç kimse faydalanmayacak” diyor.
Rafineri Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden de konuyla ilgili açıklama geldi. Tüpraş’ın açıklaması şöyle: “Rafinerilerimizde üretim, müşteri taleplerinin bir yıl önceden belirlenmesi ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda planlanarak gerçekleştirilmektedir. Talep sahiplerinin ürün çekiş programlarına uygun hareket etmesi, şirketimiz üretim, satış ve stok süreçleri için büyük önem taşımaktadır. Son dönemde, müşterilerimizin taahhüt ettikleri şekilde ürün çekişi gerçekleştirememesi, stoklar konusunda önlem alınması gereğini ortaya çıkarmış, kendilerine konunun hassasiyeti iletilmiştir. Yapılan görüşmelerde asfalt çekişlerinin yılbaşında bildirdikleri programlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi istenmiştir. Ancak fiili çekişler verdikleri program çerçevesinde gerçekleşmemiştir. Bu sebeple müşterilerimize diğer rafinerilere yönlendirilmesi seçeneği sunulmuştur. Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını güvenle sağlamak için geçmişte olduğu gibi bugün de her koşulda üretimini sürdürmeye devam edecektir” diyor.
Herkes kendi cephesinden haklı olabilir veya kendini haklı gösterebilir ancak ortada bir de Batman gerçeği var. Tüpraş rafinerisi göz bebeğimiz olan bir kuruluşumuz.ona zerre kadar leke gelsin istemeyiz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bugün Batman bu hale gelmiş ise bunda katkının en büyüğü petrol üretimi ve işlemesi ile ilgilidir.Ancak bu hassasiyetin aynısını kuruluşlarımızdan da beklemekteyiz. Personel azaltarak, üretimi kısarak, üretimi durdurarak, ihtiyaçları başka alanlara yönlendirerek yapılan uygulamaların Batmana ve Batmanlılara zarar verir hale geldiğini görmelerini bekliyoruz. Batman tarım, nakliye, ticaret ile ayakta tutunmaya çalışan bir kent.Sanayisi henüz kendisine yetecek düzeye bile gelmedi. Ancak uygulanan tarım politakaları ile tarım bitirildi. Başta tütün ve pamuk olmak üzere üretim neredeyse sıfırlandı. 3000’den fazla aile geçimini nakliyecik sektöründen sağlamaktaydı. Son dönem uygulamaları ile bu alandan ekmek yiyenlerin de önleri kesildi. Son dayanak kapısı olan Tüpraş üritemi de durunca bu insanlar perişan oldu. Bölgedeki savaş nedeniyle ihracatın azalması ile Ticaret sektörü de darbe yemiş durumda. Yani kısacası durumlar parlak değil. %40’lık nüfusu asgari ücret altında bir gelir ile yaşam sürdüren ve Türkiyenin en büyük işsizlik sorunu ile boğuşan Batmana Tüpraş rafinerimizin de bir darbe vurmasını istemiyoruz. Bu nedenle de en kısa sürede politikasını değiştirerek sesimize ses vermesini ve üretime geçmesini bekliyoruz.